Pentru tarile Europei Centrale lustratia este o forma de reglare a conturilor cu trecutul totalitar comunist. Ea trebuie sa fie compatibila cu respectul drepturilor omului.
In anii 90 Consiliul Europei a fixat standardele in materia lustratiei
Pentru tarile Europei Centrale lustratia este o forma de reglare a conturilor cu trecutul totalitar comunist. Ea trebuie sa fie compatibila cu respectul drepturilor omului.
In anii 90 Consiliul Europei a fixat standardele in materia lustratiei si a obligat Republica Ceha, Polonia, Germania si Ungaria sa elimine din legislatia lor, printre altele, prevederile care promovau ideea culpei colective si nu respectau dreptul individual la aparare. In 2006 o propunere vizand eliminarea de la alegerile europene a romanilor care colaborasera cu vechiul regim a fost respinsa de Parlamentul European. Zilele trecute, acelasi Parlament European a facut front comun in jurul cunoscutului combatant al Sindicatului Solidaritatea, profesorul Bronislaw Geremek, care, refuzand sa semneze o declaratie asupra colaborarii cu fosta politie politica a regimului comunist devenise pasibil, potrivit unei noi legi poloneze, sa isi piarda mandatul parlamentar. Abordarea actualelor autoritati poloneze a fost denuntata ca fiind de tip fascist si stalinist. Europarlamentari de diferite orientari ideologice l-au ovationat in picioare pe profesorul Geremek. Doar grupurile dreptei nationaliste si ale extremei drepte au facut exceptie.
De ce refuza Parlamentul European lustratia? Raspunsul a fost sintetizat tot de Bronislaw Geremek astfel: "Pentru ca aceasta lege este inacceptabila in Europa democratica....violeaza regulile morale si ameninta libertatea de expresie... creeaza o forma de "minister al adevarului" si "politie a memoriei"... dezarmeaza cetateanul in fata campaniilor de calomnii slabind protectia legala a drepturilor".
Intr-adevar, este nedemocratic sa limitezi dreptul cetatenilor de a alege pe cine vor ei. Este imoral sa iti elimini adversarii politici pretextand ca o democratie care si-a incheiat tranzitia dezvoltandu-se suficient spre a fi admisa in UE si NATO este atat de fragila incat sa se teama de presupusa amenintare a unora care au lucrat intr-un sistem disparut de aproape douazeci de ani. Este nedrept ca cineva sa fie supus lustratiei pentru simpla lui legatura cu institutiile vechiului regim fara sa se analizeze faptele pe care le-a comis efectiv in exercitarea functiei detinute si contextul in care a lucrat. Este absurd sa condamni acte din trecut pentru care nici astazi nu s-au stabilit, printr-o dezbatere democratica, criteriile de judecata. (Un adevarat proces al comunismului inca nu a avut loc). Este inacceptabil ca destinele oamenilor sa depinda de deciziile unor institutii administrative constituite pe criterii politice, din membri aflati in conflict doctrinal cu cei judecati, consacrand o istorie oficiala impusa de stat.
Si totusi, Europa nu este impotriva lustratiei ci doar a acelor legi care, dupa expresia aceluiasi Bronislaw Geremek, "exprima o maniera de a guverna in care puterea se bazeaza pe exploatarea si crearea conflictelor" suscitand "un sentiment de neliniste si de dependenta totala a cetateanului fata de putere."
Desigur nu toti impartasesc atari opinii. Cand anumiti moralisti din Romania sustin teza contrara (a excluderii) este, insa, bine sa se stie ca ei nu exprima, asa cum pretind, pozitia democratilor europeni, ci pe aceea a unei extreme drepte minoritare a carei libertate de expresie o respectam, dar al carui mesaj dezgustator avem toate motivele sa il combatem.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.