Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ieri ca Guvernul va modifica Legea ANI.

Anuntul ministrului Justitiei a declansat deja un conflict politic. Deputatul PSD Victor Ponta l-a acuzat pe Chiuariu, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca a intocmit o lege proasta si ca modificarile aduse sint doar urmarea unor critici dintr-o scrisoare trimisa de Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie. „Astazi (luni - n.r.), la intilnirea de la Cotroceni, domnul presedinte ne-a informat si pe noi, si delegatia PNL, cu privire la scrisoarea si obiectiunile domnului Frattini", a declarat Ponta.

Chiuariu a replicat ca nu exista o astfel de misiva, lucru sustinut si de premierul Tariceanu. Comisia Europeana a infirmat si ea ca Frattini a trimis vreo scrisoare, potrivit Mediafax. Deputatul PNL George Scutaru, prezent ieri la intilnirea delegatiei PNL cu presedintele, ne-a confirmat ca Basescu a invocat obiectiile Bruxelles-ului fata de Legea ANI. Liberalii l-au informat pe presedinte ca ministrul va anunta modificarile in conferinta de presa sustinuta de acesta o ora mai tirziu.

Principala modificare la Legea ANI se refera la plafonul diferentei de venituri care impune sesizarea din oficiu a Agentiei Nationale de Integritate. In noua varianta, sporul minim de venituri obtinut in timpul mandatului unui demnitar, pentru care ANI declanseaza cercetari, va fi de 10.000 de euro, fata de 20.000 in varianta actuala. In plus, indicele de crestere a averii, de 10%, va fi eliminat.