Atat presedintele Traian Basescu cat si premierul Tariceanu (foto) au specificat ieri necesitatea desecretizarii documentelor PCR iar semnalele din partea principalelor partide parlamentare au fost favorabile. Daca PNL si PD pledeaza in favoarea aces
Atat presedintele Traian Basescu cat si premierul Tariceanu (foto) au specificat ieri necesitatea desecretizarii documentelor PCR iar semnalele din partea principalelor partide parlamentare au fost favorabile. Daca PNL si PD pledeaza in favoarea acestui demers, pozitii favorabile au venit si din partea PSD si UDMR. " Este normal sa fie desecretizate (arhivele CC ale PCR n.r) dar pana la nivelul la care sa nu pericliteze relatiile externe ale Romaniei", a declarat ieri vicepresedintele PSD, Vasile Dancu.
Presedintele Traian Basescu le-a vorbit, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, partidelor care au participat la discutii despre necesitatea desecretizarii arhivelor PCR prin Ordonanta de Urgenta.
Seful statului a pomenit, inca de la prima intalnire pe care a avut-o, cu pesedistii lui Mircea Geoana, despre necesitatea desecretizarii rapide a arhivelor PCR, prin Ordonanta de Urgenta, astfel ca lustratia sa poata fi posibila, dupa cum reiese din declaratii ale mai multor participanti la discutii, transmite NewsIn. Reprezentantii PSD, de pilda, spun ca Basescu a vorbit despre desecretizarea documentelor PCR, cu exceptia celor care cuprind aspecte sensibile ale relatiilor internationale ale Romaniei din acea perioada istorica. In opinia presedintelui Basescu, lustratia nu poate fi completa in absenta unor documente care sa releve dosarele de cadre, au mai afirmat surse participante la discutii. La randul lui, premierul Tariceanu a anuntat, la sediul PNL, la finalul discutiilor de la Palatul Cotroceni cu presedintele Basescu, intentia sa de a desecretiza arhivele PCR printr-o Ordonanta de Urgenta, precizand ca seful statului ar fi fost de acord cu initiativa. El si-a insusit aceast demers, specificand ca o Ordonanta de Urgenta in acest sens ar facilita "sprijinul necesar" pentru Legea lustratiei.
La randul sau, deputatul liberal Emilian Francu, mandatat de PNL sa se ocupe pe plan parlamentar de Legea Arhivelor, si-a manifestat ieri multumirea ca s-a ajuns, intr-un final, la un consens in aceasta problema. "Acest demers ( Ordonanta de Urgenta n.r.) este foarte util. Desecretizarea a fost un proiect promovat de Ministerul Culturii, proiect ce a fost blocat foarte mult timp de Ministerul Administratiei si Internelor. Acum, cand exista un consens intre cele doua ministere, actul normativ va fi promovat in maximum trei saptamani de Guvern, prin Ordonanta de Urgenta", ne-a declarat Emilian Francu. Liberalul a explicat ca, in prezent, in vederea transparentei, se lucreaza si la o maniera de accesare a arhivelor PCR, prin intermediul Internetului. "Este nevoie de o maxima transparenta daca tot decidem desecretizarea arhivelor PCR. Intr-o perioada scurta de timp, se preconizeaza posibilitatea ca cetatenii sa aibe acces la o baza generala de date, care poate fi accesata prin intermediul internetului", a cochis liderul liberalilor valceni.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.