Victoria detasata a presedintelui Traian Basescu in referendumul privind demiterea sa a fost eclipsata de scandalul in care a fost implicat dupa ce a jignit o jurnalista, comenteaza cotidianul "The Economist" in pagina electronica.

Publicatia britanica scrie, intr-un articol cu titlul "Un presedinte triumfa la referendum, dar este umilit de limbajul sau ofensator", ca Traian Basescu a revenit la Palatul Controceni pe fondul confuziei induse in rindul partidelor politice de victoria sa rasunatoare.

"The Economist" relateaza incidentul petrecut in ziua referendumului, cind presedintele Basescu, hartuit de o tinara jurnalista, i-a smuls acesteia telefonul cu care incerca sa-l inregistreze, promitind sa i-l returneze dupa doua zile.

Seful statului s-a plins ulterior sotiei de comportamentul agresiv al "tigancii imputite", asa cum a denumit-o el, fara sa stie ca telefonul inregistra in continuare discutia.

Jurnalista Andreea Pana nu este de etnie roma, dar incidentul dezvaluie comportamentul de om de rind al presedintelui Basescu, un avantaj in unele situatii, dar si natura sa impulsiva, o slabiciune, fara indoiala, comenteaza "The Economist".

Desi a cerut scuze, scandalul va afecta imaginea presedintelui in rindul sustinatorilor externi, comenteaza publicatia britanica.

Incidentul ar putea fi insa uitat daca Romania, alaturi de Bulgaria, depun eforturi serioase pentru eradicarea coruptiei, adauga sursa citata.

Publicatia britanica aminteste ca alegerile europene din Bulgaria au fost cistigate de o formatiune ce a prezentat electoratului o agenda anticoruptie. Dar, subliniaza "The Economist", una este sa fii ales in baza unei astfel de agende care militeaza pentru o guvernare "curata", cum este cazul presedintelui Basescu, si alta este sa schimbi ulterior cu adevarat ceva. Mediafax