Iasi - Festival muzical cu rezonante europene     A IX-a editie a Festivalului International de Jazz "Richard Oschanitzky", cotat intre primele evenimente de gen ale tarii, se incheie astazi.       Iasiul a devenit zil
Iasi - Festival muzical cu rezonante europene     A IX-a editie a Festivalului International de Jazz "Richard Oschanitzky", cotat intre primele evenimente de gen ale tarii, se incheie astazi.       Iasiul a devenit zilele acestea un pol de atractie pentru iubitorii jazzului din toata tara, pentru ca Festivalul "Richard Oschanitzky" este singurul de acest gen din Europa de Est dedicat integral unui muzician.   Meritul organizatorilor este ca prin acest eveniment sunt promovati muzicienii aflati la inceput de drum.   Pe langa invitati de marca din Franta, Germania si Republica Moldova, a onorat cu prezenta si prezentatorul Florian Lungu, care l-a cunoscut personal pe Richard Oschanitzky. Acesta a fost un compozitor de valoare mondiala, dar, din pacate, aproape necunoscut la vremea sa.   "O manifestare foarte buna si necesara, pentru ca jazz-ul traieste prin relatia directa intre public si interpret, creatia e incitanta in contact direct cu ascultatorul, artistii simt cand publicul intelege ceea ce ii transmit si aceasta ii stimuleaza sa mearga mai departe. Noutati? Promovarea pe scena a studentilor aflati la inceput de drum, dar si invitati de rasunet cum sunt cei de la Trigon, Eugen Gondic, Lucian Darie sau artisti europeni bine cotati", a spus Florian Lungu.     In a treia zi de festival, organizatorul principal, TVR Iasi, care transmite in direct manifestarea, pentru romanii din SUA, Canada si toata Europa, a programat un interesant workshop.       INVITATI. Dintre oaspetii bine cotati s-au remarcat artistii de la trupa Trigon, din Republica Moldova. Peste putin timp ei vor participa la cel mai mare festival de jazz al Europei, desfasurat in Olanda. Alte nume prezente pe afis - Trio Daniel Givone, din Franta, si Trio Boxer, din Germania. Francezii vin cu o muzica influentata de jazzul anilor a€™50-a€™60, combinata cu recentele inovatii in domeniu. Intr-o lume a postmodernismului, invitatii lasa scena deschisa tuturor stilurilor, improvizatia bazata pe melodie, swing si virtuozitate instrumentala "marca" Django Reinhardt, cu influente ale muzicii gitano. Un deliciu pentru fanii genului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.