Presedintele CNA a fost insotit vineri pe ultimul drum de citeva sute de persoane.

Aproape toate televiziunile si-au trimis in dupa-amiaza zilei de vineri echipe de filmare la inmormintarea celui care a condus organismul care le monitorizeaza zi de zi activitatea. Prieteni, cunoscuti si membri ai familiei fostului sef al audiovizualului au fost prezenti la inmormintare, iar colegii sai din CNA i-au purtat pe ultimul drum sicriul. Printre persoanele publice care i-au adus un ultim omagiu lui Ralu Filip s-au numarat prezentatorul N24 Bogdan Gamalet, Radu Moraru si Mbela Nzuzi de la B1 TV, dar si jurnalistul Victor Ciutacu de la "Jurnalul National" sau Gino Iorgulescu. Pe cararea de la intrarea in cimitir si pina la locul de veci, zeci de coroane de la cele mai importante institutii media, dar si de la grupul PNL din Camera Deputatilor, Ministerul Culturii, Federatia Romana de Fotbal, Clubul Steaua sau de la premierul Calin Popescu Tariceanu asteptau sa fie depuse in amintirea celui disparut.

Adrian Nastase, cel care l-a numit pe Ralu Filip in functie in 2002, a ajuns si el la Cernica, reusind sa deturneze minute in sir bliturile si camerele de filmat ale jurnalistilor. Un participant a gasit nefericitul eveniment nesperat de prielnic si a profitat pentru a se apropia de liderul PSD ca sa-i solicite o audienta si o carte de vizita. Chiar daca a avut o prezenta mai discreta, omul de afaceri Silviu Prigoana nu a fost nici el ocolit de solicitari fara tangenta cu evenimentul, venite din rindul alaiului mortuar. "V-am pus poza pe un carton la mine acasa. Am vrut sa fac o gluma", a inceput sa i se destainuiasca cu voce tare cetateanul inainte ca Prigoana sa-l ia deoparte pentru a nu tulbura linistea.

"A lasat un exemplu pe care toti cei care lucram in viata publica trebuie sa-l respectam. Ralu Filip a fost condus tot timpul de ideea de a imbunatati ceva, de a face mai bine, mai frumos, fara conflicte. Avem o viata publica agitata si ar trebui sa invatam de la el dragostea cu care s-a apropiat de orice tema. Societatea noastra are foarte mare nevoie de aceasta tratare a problemelor ridicate in ultima vreme", si-l aminteste Attila Gasparik. "Eram ca o familie. Dracu’ stie cum, ca eram diferiti si ca mentalitate, si ca nationalitate. Viata audiovizuala s-a schimbat insa asa de mult, incit ne-a unit dragostea de a face ceva, de a construi ceva", mai spune Gasparik. "Ralu era ca un paratrasnet: a simtit intotdeauna marile descarcari din piata audiovizuala. Iubea foarte mult si televiziunile, si radiourile, cu toate ca nu i-a placut foarte mult sa iasa la rampa, sa mearga la talk-show-uri. In fiecare zi, isi ocupa o ora, doua sa refuze «serbarile» de la televiziuni. Ii placea sa stea in birou, sa se uite la emisiuni, sa dea telefoane, sa ne trimita pe noi in locul lui. Ne suna noaptea, la 3.00. «Vezi ce e la televizor?» «Nu, dorm» «Da-i drumul. Dimineata discutam»".

Desi l-a cunoscut indeaproape doar de citeva luni, de cind a devenit membru CNA, Gelu Trandafir si-l aminteste si el cu regret pe Ralu Filip. "Inainte eram adversari. L-am descoperit insa ca pe un om care accepta alta opinie si chiar e de acord cu ea, daca reusesti sa-l convingi cu argumente. A fost cu adevarat un om in slujba publicului, pe care il respecta. Daca toate institutiile publice ar fi conduse de astfel de oameni, am avea o Romanie mai buna", spune Gelu Trandafir. "Era un tip foarte deschis, corect si cinstit, care a reusit sa mentina un echilibru si o independenta a institutiei si totodata un echilibru inclusiv in media, intr-o perioada extrem de dificila, intr-un razboi mediatic si politic", rememoreaza fostul sau coleg de la CNA. Vineri dimineata, Ralu Filip a fost decorat cu "Crucea Moldava", acordata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pentru promovarea valorilor crestine ale Bisericii Ortodoxe Romane.