Menirea principala - Primirea strainilor  In afara obligatiilor indeplinite de toti monahii, cei din Orasul Sfant au si unele in plus. Pe langa timpul dedicat rugaciunii si indeplinirii ascultarilor, prezente in fiecare manastire
Menirea principala - Primirea strainilor  In afara obligatiilor indeplinite de toti monahii, cei din Orasul Sfant au si unele in plus. Pe langa timpul dedicat rugaciunii si indeplinirii ascultarilor, prezente in fiecare manastire indiferent de locul in care se afla, calugaritele Asezamantului Romanesc de la Ierusalim mai au de indeplinit si alte insarcinari, care decurg din pozitionarea geografica a acestuia. In fiecare an, mii de crestini din toate colturile Romaniei vin aici in pelerinaj. "Romanii care doresc sa ajunga la Locurile Sfinte, ne spune Maica Teodora, solicita acest lucru Asezamantului romanesc, care emite o invitatie nominala celui interesat. In tara, cu binecuvantarea duhovnicului, solicitantul face toate demersurile necesare obtinerii vizei care permite intrarea in Israel. Organizam pelerinaje in toata Tara Sfanta, iar crestinii care sunt cazati in spatiile Asezamantului beneficiaza de calatorii in toata tara, cu ghidaj explicativ. Noi primim oaspetii - delegatii din diferite colturi ale lumii, grupuri de pelerini romani si straini. In incinta acestei cladiri din inima cartierului evreiesc Mea Searim, conationalii nostri gasesc un colt de Romanie."   In mijlocul oamenilor. Maicile Asezamantului ortodox de la Ierusalim se considera binecuvantate de Dumnezeu, pentru sansa de a-L sluji chiar in locurile unde Fiul Lui a trait si a patimit pentru oameni. "Monahul, prin excelenta, este un traitor in pustia inimii sale, este un instrainat de lume si de cele inconjuratoare, ne vorbeste Maica Teodora, referindu-se la alta diferenta dintre Asezamant si orice alta manastire din tara. Aici, insa, in mijlocul multimii de pelerini si de vizitatori, nu te poti ascunde, nu poti duce viata tainica a calugarului, dupa care tanjesc cei ce se leapada de lume. Insa a te afla aici, pe locurile unde Iisus Hristos S-a intrupat, a trait ca om, a facut minuni, a propovaduit Cuvantul Sfintei Scripturi, a patimit pentru intreg neamul omenesc si a inviat a treia zi dupa scripturi, inseamna o mare responsabilitate.  Traind aici, nu poti decat sa dai slava lui Dumnezeu si sa incerci, tot dupa puterile date de cel de Sus, sa implinesti poruncile dumnezeiesti. Este inalta misiune, aceea de a-l hrani pe cel flamand, de a-l imbraca pe cel gol, de a-l adapa pe cel insetat. Primirea de straini este prima dintre menirile noastre aici, ale monahilor, pe care noi incercam sa o implinim cum se cuvine. Multimea scrisorilor care vin de la romanii raspanditi in toate colturile lumii arata dragostea si increderea ce o au in rugaciunile ce se fac la Sfantul Mormant al Domnului. Unii oameni nu ajung niciodata in aceste locuri, insa gandul ca cineva ii pomeneste aici le da curajul de a merge mai departe, in a-si duce crucea vietii cu demnitate."    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.