Seful campaniei electorale si purtator de cuvant al PNL, Ludovic Orban, a orientat partidul in acest sens. De altfel, Orban a fost votat la congres pentru pozitia radicala in raport cu impostura de dreapta, stanga vopsita si corupta pe nume Basescu-PD-PLD. Calin Tariceanu, presedinte si premier, Ludovic Orban, purtator de cuvant, ca si Crin Antonescu, lider al parlamentarilor PNL, reprezinta atitudinea liberalilor pur-sange, si prin aceasta atitudine generalizata in forta poate fi convins si reorientat spre PNL electoratul de dreapta. Adica 30 de procente cel putin. Plus alte procente constituite de cei care au crezut ca votand Alianta DA, voteaza NU PSD. Si ca NU la referendum insemna tot NU PSD. S-au putut convinge rapid cat de tare s-au inselat cu ipocritii pe care i-au creditat. Gata sa se sarute, dupa ce s-au scuipat. In piata publica.
Pe aceasta linie a si orientat Orban campania PNL privind referendumul. Conferinte de presa, declaratii si atat. In rest, Guvernul si-a vazut de treaba, iar PNL nu s-a angrenat in batalia de strada, in timp ce PSD si PD s-au improscat la maximum, cu concursul PRM, care, ca de obicei, i-a facut un imens serviciu lui Basescu. PNL a jucat inteligent, lasand PSD si PD sa se linseze la scena deschisa, pentru a-i pune ulterior pe Geoana, Basescu si Boc intr-o situatie penibila in momentul coalizarii la fel de publice. A doua initiativa inteligenta a lui Orban a fost anuntarea optiunii pentru retragerea PNL de la guvernare, momeala pe care adversarii au inghitit-o cu carlig cu tot, demascand mai devreme chiar decat se asteptau cunoscatorii alianta PD-PSD. Iar fomistii de la PLD au supralicitat, declarand ca saluta alianta PD-PSD si se solidarizeaza cu ea pentru demolarea guvernului PNL. Gafe care trebuie speculate.
Distinsul analist Serban Orescu considera ca sansa PNL o constituie retragerea de la guvernare, in favoarea unui guvern PD-PSD, care ar urma sa se dovedeasca nefunctional din cauza caracterului conflictual al lui Basescu-PD. E o ipoteza de lucru. Dar n-ar fi decat o solutie de avarie si asa problematica: salvarea pe viitor a statutului parlamentar al dreptei PNL. Cred, dimpotriva, ca anuntarea aliantei PD+PSD =FSN=Oligarhie poate fi speculata la maximum de PNL tocmai prin ramanerea la guvernare, in vederea statutului de castigator al alegerilor parlamentare din 2008. Cu toata ofensiva grupului de la Cluj, care n-are decat sa se inscrie in PD, PSD nu poate face greseala sa negocieze intrarea la guvernare cu partidul lui Basescu si Boc, care nu stie decat sa tradeze in interes personal. Fostul premier Adrian Nastase a atras deja atentia ca PSD se poate arde rau acceptand sa introduca o motiune de cenzura, dupa care PD ar fi in stare sa faca guvern minoritar. Atitudinea profitabila atat pentru dreapta, cat si pentru stanga din Romania ar fi ca PSD sa sustina parlamentar guvernul PNL. Inteligenta optiunii ar fi motivata de faptul ca aceste doua partide nu au electorat de impartit, dimpotriva, electoratele sunt complementare. Dupa circul PD-PSD, care azi se urasc si maine se unesc, PNL isi poate permite orice.