Statele europene trebuie sa investeasca in Rusia, iar acest stat "trebuie determinat si lasat sa investeasca" in sectorul energetic din Europa, a declarat, ieri, la Sofia, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, prezent la Forumul European
Statele europene trebuie sa investeasca in Rusia, iar acest stat "trebuie determinat si lasat sa investeasca" in sectorul energetic din Europa, a declarat, ieri, la Sofia, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, prezent la Forumul European pentru Energie, transmite Mediafax.
El a comparat Rusia cu un urs si a afirmat ca, atat timp cat trebuie impartita aceeasi cusca cu ursul, este necesara si colaborarea cu el. "Trebuie sa investesti in partea de cusca in care sta ursul si ursul trebuie determinat si lasat sa investeasca in proiecte energetice in Europa", a spus Patriciu. El s-a referit la proiectul oleoductului Burgas (Bulgaria) - Alexandropolis (Grecia), despre care a afirmat ca "este al ursului", si la cel al conductei petroliere Constanta-Trieste (Italia), spunand ca "Marea Neagra nu are suficient titei pentru a acoperi cererea ambelor oleoducte".
In opinia sa, principalele avantaje ale Romaniei in sud-estul Europei, in privinta asigurarii cu energie, sunt Portul Constanta, "cel mai mare din regiune" si titeiul din Marea Neagra. Pe de alta parte, Patriciu a reafirmat ca Romania poate deveni "un robinet" de gaze naturale pentru cererea europeana si poate realiza acest lucru prin construirea de depozite de gaze. In acest sens, el a repetat ca toate campurile de gaze trebuie privatizate.
Interes pentru Rompetrol
Mai multe companii petroliere si fonduri de investitii sunt interesate sa cumpere un pachet de actiuni reprezentand intre 10 si 25% din actiunile Rompetrol, iar sumele vor fi utilizate pentru achizitii si investitii, a mai spus Patriciu, fara a preciza numele potentialilor investitori. El a adaugat ca, in cel mult doi ani, Rompetrol va ajunge la o cifra de afaceri de 12-15 miliarde de dolari, moment in care actiunile grupului vor fi listate la o bursa din strainatate, adaugand ca va ramane permanent actionarul majoritar al grupului, indiferent de dezvoltarea Rompetrol. Pe de alta parte, a sustinut ca nu intentioneaza sa listeze Rompetrol la bursa de la Bucuresti intrucat lichiditatea pietei locale este inca redusa. Totodata, el a mentionat ca nu vizeaza vanzarea de actiuni la rafinaria Petromidia catre firma azera Socar. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.