Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a devenit imun in fata legii penale, datorita magistratilor pe care i-a numit in functiile cheie din Justitie. Aceasta in pofida prevederilor Constitutiei, care stipuleaza ca toti cetatenii Romaniei sunt egali i
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a devenit imun in fata legii penale, datorita magistratilor pe care i-a numit in functiile cheie din Justitie. Aceasta in pofida prevederilor Constitutiei, care stipuleaza ca toti cetatenii Romaniei sunt egali in fata legii, fara privilegii si discriminari.
La ora actuala, judecand dupa modul in care se comporta sefii marilor parchete, Traian Basescu poate comite orice infractiune, de la cea de a se urca baut la volan, pana la talharii sau alte fapte deosebit de grave, pentru ca nici un procuror nu vrea sa se autosesizeze in cazul sau. Mai mult, dosarele sale penale, precum "Flota", "Casa din Mihaileanu" si "Terenul din Privighetorilor", sunt blocate de ani de zile la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru simplul fapt ca Daniel Marius Morar - un procuror santajabil pentru achitarile din dosarele sale, pentru care statul roman a trebuit sa plateasca miliarde de lei vechi despagubiri - a fost numit prin decret prezidential, de acelasi Traian Basescu.
Oameni cheie in posturi cheie
La nivelul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Traian Basescu beneficiaza de o totala lipsa de reactie in cazul agresarii reporterei Antena 3, fapta care frizeaza infractiunea de talharie. Sectia de Urmarire Penala din cadrul Parchetului Inaltei Curti, este singura competenta sa cerceteze faptele penale ale unui demnitar. Insa si aceasta sectie este condusa de un procuror numit recent de Traian Basescu. Este vorba de procurorul sef Marius Iacob, numit de seful statului chiar in luna martie a acestui an, la propunerea fostei ministrese Monica Macovei. Procurorul Marius Iacob este de altfel recunoscut pentru lipsa de performanta si inactiunile sale, el fiind unul din acei magistrati "buni la toate", care sunt rotiti la cativa ani prin tot felul de functii de conducere in institutii din afara sau interiorul Justitiei.
In urma cu cateva luni, ZIUA si alte publicatii au relatat pe larg modul in care inspectorul principal de politie, Ionut Bratu, de la Directia de Cercetari Penale din IGPR, a fost saltat de pe strada, batut si aruncat intr-o padure intr-o stare fizica si psihica deplorabile. Politistul care lucra la dosare foarte importante a fost internat abuziv la Spitalul 9, pentru a fi scos "nebun", iar munca sa compromisa. O saptamana a trebuit sa scrie presa zi de zi despre strigatele politistului care cerea sa fie scos de dupa gratiile spitalului, pentru ca procurorul Marius Iacob sa binevoiasca sa inceapa investigatiile. Politistul a fost externat, iar Iacob n-a reusit nici azi sa dea de urma infractorilor.
In cazul incidentului dintre Basescu si jurnalista de la Antena 3, Marius Iacob era obligat sa se autosesize, indiferent la ce rezultate ar fi dus cercetarile in final. In loc de aceasta, Parchetul Inaltei Curti a preferat sa dea declaratii prin purtatorii de cuvant, in sensul ca se asteapta depunerea unei plangeri penale, desi toate televiziunile au prezentat filmul faptei la ore de maxima audienta.
Pe de alta parte, si sefa directa a lui Marius Iacob, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost numita in functie de acelasi Traian Basescu. Nu mai mira pe nimeni, prin urmare, ca Laura Kovesi nu a luat niciodata in discutie comportamentul subaltenilor sai, Daniel Marius Morar, de la DNA, si Marius Iacob, de la Sectia de Urmarire Penala. Daca faptele ar sta invers, si un jurnalist i-ar fi furat telefonul presedintelui, respectivul era facut "pachet" si deferit instantei de judecata. Puscariile sunt pline de detinuti condamnati pentru infractiunea de talharie, pentru ca au smuls posete sau telefoane din mana.
Altfel, pentru cine nu stie, inaltii magistrati enumerati mai sus sunt platiti cu sume impresionante de la buget (cu prime si sporuri incaseaza peste 100 de milioane lei vechi, lunar, fiecare) si au depus un juramant la investirea in functii ca vor judeca fara partinire.
Povestea imunitatii lui Basescu
Potrivit articolului 84 din Constitutie, presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Acelasi articol prevede ca presedintelui i se aplica "in mod corespunzator" prevederile articolului 72, alineatul 1, referitoare la imunitatea parlamentarilor, conform caruia "Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului". Prevederile articolului 72, alineatul 1, se aplica in mod corespunzator, ceea ce nu exclude cercetarea presedintelui pentru alte fapte de drept comun. Seful DNA, Daniel Marius Morar, care a mintit o tara intreaga spunand ca presedintele nu poate fi cercetat decat pentru "inalta tradare" (in baza unui articol din Constitutie care vorbeste doar de dreptul Parlamentului de a-l pune sub acuzare pe seful statului in anumite imprejurari, si nu despre obligatiile Justitiei) nu a pomenit niciodata de existenta articolelor 84 si 72 din Constitutie. Este limpede de ce, cata vreme la DNA sunt blocate trei dosare extrem de grele care-l privesc pe Traian Basescu.
CSM partas la aservirea Justitiei
Fata de dezvaluirile presei, vizavi de problema imunitatii prezidentiale invocate de DNA, pentru a nu face nimic in dosarele lui Basescu, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) era obligat sa se autosesizeze si sa apere independenta Justitiei. Independenta care nu presupune doar protejarea magistratilor de presiunile politicului, ci si sanctionarea magistratilor care fac jocurile politicului. Institutie platita din bani publici, CSM nu numai ca nu s-a autosesizat, dar nu a facut nimic nici cand a fost sesizat oficial in aceasta privinta. La 12 martie 2007, ZIUA a publicat ancheta intitulata "Valetul presedintelui", in care semnalam comportamentul servil al sefului DNA (numit de Basescu), care a blocat toate dosarele sefului statului, invocand asa-zisa imunitate. Au trecut doua luni si jumatate de atunci, iar CSM nu a reactionat in nici un fel, desi sesizarea ZIUA a fost inregistrata la Inspectia Judiciara. Campion la cerut drepturi pentru magistrati, CSM se dovedeste paralizat in problema imunitatii sefului statului. Poate si datorita faptului ca Basescu nu s-a sfiit sa apara la unele sedinte ale Consiliului si sa acuze abuzurile unor judecatori si procurori, iar in final, la ultimele alegeri, sa indice cine trebuie sa fie seful acestei institutii. (Razvan SAVALIUC)
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.