Liderii PNL urmeaza sa decida duminica dimineata, intr-o sedinta a Biroului Permanent, daca si cum se prezinta la discutiile cu partidele parlamentare, convocate luni la Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu.

In saptamina care
Liderii PNL urmeaza sa decida duminica dimineata, intr-o sedinta a Biroului Permanent, daca si cum se prezinta la discutiile cu partidele parlamentare, convocate luni la Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu.

In saptamina care a urmat referendumului, PNL a aratat rezerva fata de toate variantele politice aruncate la bursa politica si a evitat sa faca speculatii pe marginea relatiilor cu presedintele Traian Basescu. Ieri-dimineata, presedintele PNL, premierul Tariceanu, care de altfel a lipsit din delegatia liberala la ultima intrevedere de la Palatul Cotroceni cu Traian Basescu, din luna martie, nu facuse inca nici un comentariu asupra invitatiei, la fel ca si ceilalti lideri. In saptamina care a urmat referendumului, liberalii au mentinut statu-quo-ul in relatiile lor cu Traian Basescu. Asa cum era de asteptat, nu au aparut mesaje de felicitare pentru reinstalarea acestuia la Palat, iar atitudinea generala s-a impartit intre varianta formulata de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care declara imediat dupa referendum ca relatiile intre Administratia Prezidentiala si Executiv nu trebuie sa fie afectate de criterii sentimentale, si cea a ministrului Muncii, Paul Pacuraru, care, la sfirsitul Delegatiei Permanente de miercuri, era sceptic in privinta dialogului cu presedintele Traian Basescu.

Agenda anuntata de Cotroceni, care trece in revista chestiuni majore - discutarea introducerii votului uninominal, a posibilitatii revizuirii Constitutiei, a unei "majoritati transparente" pentru o guvernare stabila - pare sa nu lase PNL posibilitatea unui refuz.

La fel ca si celelalte partide parlamentare, PNL si-a formulat deja pozitia fata de chestiunile de discutat luni, in cursul saptaminii trecute. PNL si-a afirmat hotarirea de a ramine la guvernare, pe baza unui program de centru-dreapta, dar numai in conditiile in care exista sustinere parlamentara. Delegatia Permanenta a PNL a fost de acord cu discutiile cu PSD, exclusa fiind negocierea formulelor guvernamentale. PNL a refuzat sa comenteze variantele vehiculate - motiune de cenzura, alegeri anticipate -, iar primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat miercuri, 23 mai, prioritatile guvernamentale - majorari de pensii, salarii, modernizarea agriculturii -, si pe cele legislative - introducerea votului uninominal, adoptarea legii lustratiei.

Liberalii nu sint de acord cu teza politica lansata de presedintele PD, Emil Boc, a convocarii simultane a alegerilor parlamentare anticipate si a europarlamentarelor. "Cutuma europeana este ca alegerile europene sa nu fie parazitate de nici un alt scrutin intern", a declarat Ludovic Orban.

Liberalii nu s-au pronuntat asupra necesitatii modificarii Constitutiei si, mai ales, asupra modalitatii formarii "majoritatii transparente" pentru o guvernare stabila.

"Majoritatea transparenta" este sintagma lansata de liderul PSD, Mircea Geoana, la inceputul saptaminii trecute, afirmind ca PSD gaseste tot mai dificil sa sustina un guvern fragil. Ieri, fostul presedinte Ion Iliescu declara, intr-un interviu din presa centrala, ca PSD a votat pentru instalarea Guvernului Tariceanu ll, fara a semna un protocol care sa prevada conditiile sprijinului. Senatorul Ion Iliescu spunea ca un protocol de sustinere a Guvernului ar putea include politici economice si sociale ce vor fi negociate punctual. Ion Iliescu nu este un adept al ideilor Grupului de la Cluj din PSD, care a sustinut intrarea la guvernare a PSD.

Pe de alta parte, comunicatul Administratiei Prezidentiale vorbeste de o discutie pentru "degajarea unei majoritati politice transparente si responsabile, pe baza careia sa poata fi format un Executiv stabil".

In cautarea identitatii ideologice In afara discutiilor politice, PNL pare sa se fi decis asupra unei strategii de a-si intari identitatea ideologica, in vederea urmatoarelor alegeri, indiferent de termenul acestora. Pe de o parte, liberalii au primit un mandat din partea Delegatiei Permanente pentru a coagula un pol de dreapta, alaturi de PNTCD si AP. PNL nu pare interesat de refacerea din bucati a fostei CDR, dar se declara interesat, cel putin, de recuperarea unor teme traditionale ale fostei mari coalitii a dreptei, cum ar fi legea lustratiei. Pe de alta parte, PNL doreste sa intretina prestigiul etichetei de partid istoric, recuperind preocupari cu traditie, cum ar fi reforma electorala, distantindu-se totodata de liberalii din PLD. Nu intimplator, bunaoara, PNL a reamintit, la aniversarea a 132 de ani de la infiintarea PNL, ca in urma cu 90 de ani liberalii au fost cei care au realizat introducerea votului universal in Romania.

Liderul liberal Ludovic Orban a declarat recent, la Arad, ca PNL este interesat deocamdata de continuarea guvernarii, de consolidarea partidului si de obtinerea unui scor de 20 la suta la europarlamentare. Calin Popescu Tariceanu a declarat insa, joi seara, la aniversarea a 132 de ani de la infiintarea PNL, ca PNL nu va recurge la "demagogie si pacalirea cetatenilor" in lupta politica, ci "va trebui sa lupte cu primitivismul politic, demagogia si populismul".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.