Chiar daca Traian Basescu a fost marinar, nu e normal ca presedintele Romaniei sa poata fi invinuit de tilharie, de limbaj sexist si antiminoritar.

Oricite justificari am incerca sa-i gasim lui Traian Basescu, nu e de demnitatea presed
Chiar daca Traian Basescu a fost marinar, nu e normal ca presedintele Romaniei sa poata fi invinuit de tilharie, de limbaj sexist si antiminoritar.

Oricite justificari am incerca sa-i gasim lui Traian Basescu, nu e de demnitatea presedintelui Romaniei sa confiste cuiva telefonul mobil si nici sa adopte un limbaj al baterii pe burta cu ziaristii. Ca sa nu mai reamintesc de total nefericita expresie "tiganca imputita". Dupa aceste actiuni, presedintele a incasat ghionti din partea oricui a vrut sa-i traga, ieri, de pilda, si din partea lui Madalin Voicu, care ii evalua iesirile cu un aer de relaxata superioritate. Mai mult, Basescu s-a vazut si in situatia de a primi avertisment din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Contraargumentul sau, ca nu a rostit in spatiul public expresia pentru care a fost avertizat, poate ca sta in picioare juridic, dar, dupa ce o aude o tara intreaga, Basescu are o problema.

Nu ma incalzeste cu nimic ca el nu e singurul politician care se exprima astfel, ca cei mai multi dintre noi vorbim buruienos, iar o parte insemnata dintre romani nu vad nimic rau in argumentul fortei. In acest caz, vorbim despre presedintele tarii, nu despre vreun fitecine. Daca n-ar exista precedentele cu "licuriciul" si cu ziaristul "gaozar", as mai zice ca presedintele s-a scapat o data, la nervi. Or, Basescu probabil ca-si mai aminteste ce efecte au avut cele doua ziceri ale sale. Atunci, de ce nu s-a astimparat? Ma indoiesc ca presedintele nu e in stare sa-si pazeasca gura si sint convins ca nu e victima saraciei de limbaj. Dimpotriva, Basescu stapineste, la nuanta, limba romana vorbita. Lui ii iese din gura exact ceea ce vrea sa spuna, nu ceea ce se nimereste, cum li se intimpla celor mai multi dintre politicienii autohtoni, care nu se descurca nici cu limba de lemn.

Basescu stie, insa, ca acest tipar comportamental ii aduce simpatii si ca multi alegatori sint mai degraba multumiti de asa-zisele sale scapari verbale.

Lipsa de politete e de foarte multi ani moneda curenta in Romania. Nu a aparut in anii tranzitiei, ci acum doar s-a accentuat. Basescu are din cind in cind stinghereli elocvente in materie de protocol, dar si de exercitiul zilnic al politetii. Stinghereli pe care le poti vedea la foarte multi dintre noi, din cauza unor lacune de educatie. Trecem de la atitudinea teapan protocolara la familiaritatea excesiva, deoarece n-avem uzajul politetii normale, cea care ar trebui sa ne impiedice sa ne adresam unei tinere, pe care de-abia am cunoscut-o, cu ultrafamiliarul "pasarico". Iar, intre patru ochi cu nevasta, ne dam drumul birjareste la gura, fara sa ne pese de regulile elementare ale politetii pe care o datoram oricarei femei. N-avem antrenament pentru asta, de aceea confundam intimitatea familiei cu libertatea de a spune orice porcarie, fiindca, "intre noi", se permite. Daca aceasta permisivitate excesiva n-ar fi regula in viata de familie de la noi, lui Basescu nici nu i-ar fi trecut prin cap s-o eticheteze astfel pe ziarista, de fata cu doamna sa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.