Politicienii care au pus mina pe o vila de protocol ramin chiriasi. In ciuda incercarilor Guvernului de a evacua demnitarii din locuintele RAAPPS la expirarea mandatului, e imposibil ca acestia sa mai fie scosi din case.

Politicienii care locuiesc in casele de protocol ale Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat vor fi evacuati in momentul in care le expira contractele. Aceasta este intentia Guvernului, dar practic evacuarea este aproape imposibil de realizat. Doar ca prelungirea contractelor nu va mai fi posibila. Abia dupa noile contracte elaborate de SGG si care vor fi semnate de acum inainte, politicienii vor fi mai usor de scos din casele de protocol. Noua forma a intelegerilor dintre stat si chiriasi va cuprinde clauze care sa ajute statul sa scoata fostii demnitari din casele inchiriate. „Acum ne judecam si cite cinci ani ca sa eliberam o locuinta. Vrem sa avem o structura cu un numar redus de case de protocol pe care insa sa le putem folosi", a spus seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan.

Dan IosifStr. Herastrau nr. 37; chirie: 1.283 lei Mircea GeoanaStr. Cucu Starostescu nr. 3; chirie: 689 lei Vasile DincuBdul Marasesti nr. 4; chirie: 446 lei Petre RomanStr. Gogol nr. 2; chirie: 1.080 lei Joita TanaseBdul Unirii nr. 68; chirie: 205 lei Doua ordine ale SGG prevad anumite masuri pentru elaborarea noilor modele de contracte de inchiriere. Astfel, din acest moment, chiriasii RAAPPS vor fi obligati sa semneze contracte cu clauze mai dure. Drept urmare, vor exista clauze asiguratorii pentru nerespectarea termenelor de eliberare a imobilelor si clauze in baza carora, de la data expirarii contractelor, chiria va fi achitata de persoana care ocupa imobilul la nivelul celui mai mare tarif practicat de Regie. „Saptamina viitoare chiar eu voi semna primul contract in noua forma. Noile clauze prevad ca in momentul in care demnitarul paraseste functia trebuie sa paraseasca si locuinta, iar masura este executorie, nu mai trebuie sa ne judecam. In cazul in care chiriasul insista si nu poate fi evacuat, ii vom stabili o chirie foarte mare, la nivelul celei mai scumpe chirii a Regiei pentru un spatiu comercial. Noi avem un spatiu pe Bulevardul Magheru pentru care aplicam o chirie de 200 de euro/mp. Acest tarif se va aplica si vom vedea daca le convine", a spus Bolojan.

Practic, Directia Pregatire Sedinte a Guvernului din cadrul SGG va informa Regia, in termen de 48 de ore de la publicarea in Monitorul Oficial, despre toate actele de eliberare din functie de demnitate publica a inaltilor functionari publici. In termen de cinci zile, RAAPPS va informa persoana demisa ca trebuie sa elibereze locuinta. Daca in cinci zile de la expirarea termenului politicianul nu pleaca din casa, Regia va trece la evacuarea persoanei. Daca nu se procedeaza astfel, raspunderea legala va apartine directorului general al Regiei.

Pentru moment, pina le vor expira contractele, politicienii care locuiesc in vilele RAAPPS stau linistiti. Chiar si dupa aceea vor fi greu de evacuat pentru ca vechile contracte, pe care acestia le-au semnat, nu dau statului posibilitatea de a-i scoate din casa. Potrivit unor date obtinute de Cotidianul, fostii demnitari platesc chirii simbolice, chiar daca nivelul lor a crescut anul acesta. S-a ajuns ca, de exemplu, fostul ministru de Externe Mircea Geoana sa plateasca lunar pentru vila sa din Strada Cucu Starostescu mai putin de sapte milioane de lei vechi, iar fostul premier Petre Roman plateste zece milioane de lei vechi pentru casa de pe Strada Gogol pe care tocmai a parasit-o, lasind-o sotiei.

Altii se pling ca platesc intretinerea prea mare, chiar daca au o chirie modica. Astfel, senatorul Vasile Dincu, fost sef al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, care are o locuinta cu patru camere pe Bdul Marasesti, spune ca intretinerea il costa de trei ori mai mult decit chiria, care e de aproape 4,5 milioane de lei vechi. „Chiria e in jur de cinci milioane, dar intretinerea e foarte mare. Imi venea in jur de 15-18 milioane pe luna. Chiria s-a marit de citeva ori in acest an. Eu am contract pina la sfirsitul anului. In plus, in blocurile din zona in care locuiesc sint mai multe firme. De ce aceste firme ar fi avut dreptul sa locuiasca acolo, iar eu nu, mai ales ca locuinta era in ultimul hal atunci cind am primit-o? I-am adus imbunatatiri, am aranjat-o", a spus fostul demnitar din perioada guvernarii PSD.

La rindul sau, fostul ministru pentru IMM-uri Silvia Ciornei, care locuieste intr-un apartament pe Bdul Unirii si plateste o chirie de doua milioane de lei, spune ca va pleca, pentru ca a primit o notificare in ultima perioada. „Pina pe 20 iunie voi elibera apartamentul. Am primit recent o notificare pe aceasta tema. Mi-am gasit o alta locuinta in alta parte", a spus Ciornei. Ea locuieste in acelasi bloc cu Georgiu Gingaras, fost ministru al Tineretului si Sportului, si cu Joita Tanase, fost procuror general al Romaniei.

Chiriasii de lux pot sta linistiti pentru ca atit Guvernul, cit si Parlamentul intirzie scoaterea la privatizare a activelor Regiei. Chiar daca Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care prevede ca imobilele Regiei vor fi trecute la AVAS si scoase la licitatie, actul normativ trebuie sa fie aprobat de Parlament, pentru a fi aplicabil. Senatorii nu au acceptat OUG, preferind sa pastreze vechea lege, care nu are in vedere organizarea unei licitatii pentru semnarea unui contract de asociere in participatiune sau a unuia de inchiriere, ci faptul ca imobilele se acorda prin atribuire directa. Camera Deputatilor va decide. Pina atunci, nici Guvernul nu se straduieste prea tare: termenul de 60 de zile prevazut in OU pentru a elabora hotaririle care sa cuprinda listele cu imobilele ce vor fi vindute prin licitatie si cele care vor fi pastrate ca vile de protocol sau ca locuinte de serviciu a expirat de doua luni.

Ministrii pot primi case de protocol Demnitarii care au dreptul la o locuinta de protocol sint ministrii, ministrii delegati, consilierii presedintelui Romaniei asimilati ministrilor. Pentru a beneficia de o astfel de locuinta, demnitarul in cauza trebuie sa nu aiba in proprietate o locuinta in Capitala. Parlamentarii si alti politicieni nu se numara printre demnitarii care au dreptul la o locuinta de la RAAPPS.

Harta interactiva a Bucurestiului, la www.cotidianul.ro/select