Voronin se apropie in pas gimnastic de Moscova. Intr-un crescendo diplomatic, voievodul rosu de la Chisinau s-a intalnit saptamana aceasta cu Iuri Zubakov - secretarul adjunct al Consiliului Securitatii al Federatiei Ruse, se zvoneste ca se va vedea
Voronin se apropie in pas gimnastic de Moscova. Intr-un crescendo diplomatic, voievodul rosu de la Chisinau s-a intalnit saptamana aceasta cu Iuri Zubakov - secretarul adjunct al Consiliului Securitatii al Federatiei Ruse, se zvoneste ca se va vedea saptamana viitoare cu Serghei Lavrov seful diplomatiei moscovite, toate aceste intalniri urmand a culmina pe 10 iunie cu o intrevedere cu insusi tarul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Presedintele Rusiei se apropie de sfarsitul ultimului mandat constitutional si se pare ca nu vrea sa lase nerezolvata problema transnistreana - mai precis problema prezentei trupelor ruse langa Nistru, la o ocheada de periscop catre bazele americane din Dobrogea. Dupa ce a falsat vreme de doi ani cantecelul cu Uniunea Europeana, Voronin si-a adus aminte de origini si se intoarce spasit catre Moscova. Iuri Zubakov, fost ambasador al Federatiei Ruse in Republica Moldova, este acum purtatorul unui plan tinut in mare taina pentru aranjarea apelor Nistrului asa cum place Moscovei. Kremlinul vede situatia in termenii urmatori: dizolvarea legislativului de la Chisinau si convocarea de alegeri parlamentare anticipate la care sa participe si Transnistria, careia i-ar reveni 18-19 mandate in parlamentul nou ales. Republica Moldova urmeaza sa-si pastreze statutul de tara neutra, Transnistria ramanand libera de trupe de mentinere a pacii din alte state, sub egida OSCE sau a Uniunii Europene - cu exceptia Rusiei, bineinteles.
Inainte de a-l primi pe Zubakov, voda Voronin a tinut sa spuna ca autoritatile Republicii Moldova sunt dispuse sa accepte "orice varianta de reglementare a situatiei din stanga Nistrului si de restabilire a integritatii teritoriale a tarii" - cedare pe toata linia in fata Moscovei, Chisinaul nu prea mai e in stare sa aiba o opinie proprie.
Tiraspolul trage tare pentru o unificare cu Federatia Rusa - ceea ce incurca destul de mult planurile Moscovei care isi doreste cel putin o aparenta de legitimitate in regiune. Autointitulatul minister de externe de la Tiraspol afirma ca Iuri Zubakov ar fi incercat sa forteze rezolvarea problemei Transnistriei si sa obtina acceptul presedintelui Vladimir Voronin de a se intalni cu liderul transnistrean Igor Smirnov, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, ca mediator. La aceasta intalnire ar urma sa fie semnata o declaratie de principiu privind reglementarea situatiei din stanga Nistrului. Rezultatul ar fi o federalizare a Republicii Moldova - Transnistria urmand sa primeasca un statut special, ce urmeaza sa fie stabilit prin negocieri directe sub controlul Moscovei.
La tot acest vartej diplomatic mai trebuie adaugate si zvonurile insistente privind eliberarea inainte de termen a ultimilor detinuti politic din Europa: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, inchisi de regimul ilegal de la Tiraspol de peste 15 ani. Perdele de fum: transnistrenii vor incerca sa-si arate forta eliberandu-i pe cei doi atunci cand vor dori.
Pana la urma se pare ca Basarabia nu va avea parte de un drum european. Clica aflata de prea multa vreme la putere la Chisinau a promis o rasucire spre Uniunea Europeana - insa doar pentru a castiga alegerile. Acum, cand Romania inseamna Uniunea Europeana, comunistii de la Chisinau vor face ce stiu ei mai bine, adica vor mutila inca o data adevarul. Ramane sa vedem cine ii mai crede.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.