In urma unei sedinte de vineri, reprezentantii bancilor comerciale au hotarit sa propuna bancii centrale sa renunte la avizarea noilor norme

 Dupa ce s-au intilnit vineri sub umbrela Asociatiei Romane a Bancilo


In urma unei sedinte de vineri, reprezentantii bancilor comerciale au hotarit sa propuna bancii centrale sa renunte la avizarea noilor norme

Dupa ce s-au intilnit vineri sub umbrela Asociatiei Romane a Bancilor, bancherii din Romania au hotarit sa propuna Bancii Nationale renuntarea la procedura de avizare a noilor norme de creditare. Propunerea membrilor ARB sustine ideea monitorizarii prin aplicarea unor masuri de prudentialitate. "S-a hotarit sa transmitem BNR o lista cu propuneri reprezentind hotariri ale adunarii generale care urmeaza sa fie discutate, marti, de Consiliul de Administratie al ARB cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Propunerile sint legate de detaliu, de modul in care vad bancile ca trebuie facuta validarea normelor, sau mai generale, printre cele mai categorice fiind eventualitatea ca BNR sa renunte la exercitarea ca prerogativ de validare a normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate", a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB. Aprobarea unei astfel de propuneri ar insemna ca bancile sa aplice de la sine noile norme de creditare, urmind ca Banca Centrala sa monitorizeze ulterior activitatea de creditare.

Contactati de Cotidianul, reprezentantii BNR spun ca renuntarea la procesul de avizare nu este posibila. "Norma este destul de clara. Propunerile bancilor trebuie sa fie mai intii avizate de Banca Nationala", ne-a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvint al BNR. Bancile din Romania au acuzat Banca Centrala ca distorsioneaza piata dupa ce a aprobat doar propunerile unei singure banci. Bancherii s-au plins fie ca nu inteleg exact impunerile BNR, fie ca aceste norme sint prea severe. Pe de alta parte, guvernatorul Isarescu sustine ca bancile cunosteau noile prevederi si ca nu negociaza cu institutiile de credit norme de prudentialitate. "Am avut discutii cu Directia de Supraveghere si i-am intrebat daca bancile erau pregatite pentru aceste criterii, iar toate solicitarile sint de fapt incluse in Norma 17/2003, deci erau cunoscute de foarte mult timp", a spus Isarescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.