Cum am scris aici acum vreo trei saptamini, mi-a fost foarte greu sa ma decid sa votez la Referendum.

Voiam sa ma abtin de la vot, pentru simplul motiv ca nu mi se parea ca e ceva de ales in politichia romaneasca. Mi se parea ca votasem destul din 1990 pentru a aduna tone de dezamagiri. Citeva evenimente - de la imbratisarea Vadim-Marko la modificarea regulilor in timpul jocului - m-au facut sa-mi schimb hotarirea. Am facut public acest fapt nu doar in articole, ci si semnind cel de-al doilea Apel al intelectualilor. Apropo, n-am vazut sa fie vreunul dintre ei ofuscat de remarcele rasiste si sexiste ale presedintelui sprijinit! Se intelege ca regret ca mi-am schimbat decizia. Din pricina acelor remarce, dar si din altele, cum ar fi promisiunea facuta in Piata Universitatii ca va organiza mitinguri trimestriale ca sa dea socoteala „poporului" de ce-a mai facut si dres. Daca nici acesta nu e populism de cea mai chaveziana culoare, atunci ce naiba o fi? Poate democratia originala iliesciana!

Desigur, nu sint atit de naiv incit sa ma fi asteptat ca presedintele sa nu ma dezamageasca - in fond, am votat negativ, mai degraba impotriva imbatrinitei in rele clase politice decit in favoarea sa. Dar nu ma asteptam ca aceasta sa se petreaca atit de repede, chiar in ziua votului, si din motive atit de penibile. In declaratii sexiste d-sa avea deja o traditie, acum a debutat si in cele rasiste! Ca a fost provocat, putin imi pasa - un politician adevarat nu raspunde la provocari. Ca a cerut scuze si a trimis flori, iar nu conteaza, astepti de la un presedinte sa nu greseasca atit de des, nu sa ceara mereu scuze pentru greselile facute.

Din aceste motive, imi retrag votul acordat pe 19 mai. O retragere simbolica, desigur, pentru ca nu mai poate fi scos din statistica evenimentului. Mi-l retrag nu aplicind stampila pe DA, pentru ca adversarii dumisale nu sint prin nimic de preferat, ci anulind buletinul. Acum, mai am o singura speranta - potentialul dizolvant al d-sale sa fie atit de puternic incit sa se aleaga praful si pulberea din acest sistem politic si clasa politica subsecventa. Poate pe ruine va creste ceva mai putin duhnitor, care sa nu-ti mai cirmeasca nasul din loc!

Liviu Antonesei este scriitor si profesor la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iasi