Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat joi la Luxemburg ca declaratiile critice la adresa Moscovei, mai ales in ceea ce priveste drepturile omului, arata ca Occidentul nu mai are "mijloace de presiune" asupra unei Rusii care si-a refacut potentialul economic si militar.

Exista "din ce in ce mai putine mijloace de a face presiuni asupra Rusiei", a apreciat presedintele rus pentru a explica declaratiile critice ale occidentalilor in ceea ce priveste drepturile omului in tara sa. "Ne-am reconstituit potentialul economic si militar", a subliniat el. In prezent, "exista foarte putine instrumente pentru a influenta Rusia si cea mai buna abordare (...) este respectul", a adaugat Putin intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

Presedintele rus a subliniat ca aceste critici au "aparut in ultima vreme, in apropierea alegerilor" prezidentiale si parlamentare din Rusia de la inceputului anului 2008 si ca ar putea fi "un motiv pentru a sustine fortele calificate drept prooccidentale din Rusia".

Putin si-a nuantat totusi declaratiile: "Uneori trebuie sa facem compromisuri, dar si partenerii nostri din Europa Centrala si de Est trebuie sa le faca", a spus Putin. "Nu trebuie sa dramatizam: sint probleme, dar le vom rezolva impreuna". Juncker a insistat la rindul sau asupra necesitatii de a adopta un ton mai calm in declaratii.

Cu ocazia vizitei presedintelui rus in ducat, o serie de mari companii rusesti, printre care grupul Gazprom, au semnat un numar de acorduri cu partenerii din Luxemburg, relateaza agentia Itar-Tass, preluata de NewsIn. Gazprom si Soteg SA au semnat un acord privind crearea unei companii cu capital mixt pentru construirea unei centrale electrice (acordul fiind semnat de o companie subsidiara a Gazprom - Gazprom Marketing and Trading).

Purtatorul de cuvint al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat pentru ziaristi ca acest acord este foarte profitabil pentru compania ruseasca. "Am creat noi insine consumatorul, generam energie electrica si o si vindem consumatorilor", a afirmat Kupriyanov. Acesta a tinut sa precizeze ca "momentan discutam doar despre construirea unei centrale electrice destinate incalzirii populatiei".

Un alt grup rusesc, uzina metalurgica din Novolipetsk, a semnat un acord cu Paul Wurth Group privind livrarea de echipament de productie de otel. Paul Wurth colaboreaza deja cu uzinele metalurgice Magnitogorsk si Nizhny Tagil.

Cu ocazia vizitei presedintelui rus, a mai fost semnat si un acord intre Asociatia Bancilor Rusesti si Asociatia Bancilor si Bancherilor din Luxemburg.