11 zile de festival, 3.400 de participanti din 66 de tari si 358 de evenimente vor transforma Capitala Culturala Europeana in Capitala Internationala a Teatrului.

„Festivalul International de Teatru a fost motorul si argumentul pentru care Sibiul a primit titulatura de Capitala Culturala Europeana. E al treilea festival din lume ca marime, complexitate si e cel mai mare eveniment al programului cultural din acest an de la Sibiu", a declarat Constantin Chiriac, directorul festivalului si al Teatrului National „Radu Stanca" din Sibiu. Festivalul a debutat ieri si se va incheia pe 3 iunie.

Cea de-a XIV-a editie promite sa fie un megaspectacol cu mii de actori, cu zeci de scene si zeci de mii de spectatori. „Anul acesta, festivalul inseamna un regal, am adus companii la care acum citiva ani doar visam. Editia de anul acesta se desfasoara sub genericul Next, pentru ca trebuie sa cream o platforma de creativitate care sa mearga mai departe de 2007", a declarat Chiriac. De cifre-record se poate vorbi nu doar in ceea ce priveste spatiile de desfasurare (un numar aproape dublu decit anul trecut), ci si in privinta numarului de voluntari care dau o mina de ajutor: aproximativ 650 de persoane. Cheltuielile festivalului se ridica la 7,9 milioane de euro si, pentru prima data, 51% din fonduri vin din Romania. Pina acum, doar aproximativ 30% din bani veneau din Romania, incluzindu-i pe cei din sponsorizari.

Citeva evenimente se vor constitui, cu siguranta, in atractii nu doar pentru sibieni, ci si pentru turisti si specialistii din domeniul artelor teatrale. Prima zi a festivalului a adus o expozitie de caricaturi Stefan Popa Popa’s, dar si spectacole de strada. O companie de tobe traditionale japoneze - taiko - a concertat in Piata Mare, in deschiderea festivalului, iar apoi, cei 25 de actori, acrobati si muzicieni ai companiei Aktion Theater Pan au incintat publicul. In urmatoarele zile, atit in spatii inchise, cit si pe strazi, in piete si Pavilionul 2007, clipele teatrale se vor tine lant.

Publicul larg poate achizitiona bilete la spectacolele care se desfasoara in spatii inchise. Pentru spectacolele ce se vor juca la Teatrul National „Radu Stanca", la Teatrul Gong si la Sala de sport de linga teatru, pretul acestora va fi de 10 lei si, respectiv, 5 lei, pentru cei care beneficiaza de reduceri. Pentru spectacolele gazduite de Pavilionul 2007 si Casa de Cultura a Sindicatelor, biletele se vor vinde la pretul de 5 lei.

Simbata si duminica se anunta zile pline de teatru. Citeva spectacole care nu trebuie pierdute simbata: „Whose Hair Dares" (Osadia - Spania), „Emigranti" (Faber Teatre - Italia), „Tot ce se da" (Teatrul Imposibil&Teatrul National Cluj - Romania) sau „Toro" (Cie Oposito - Franta). Duminica, publicul este asteptat la „Un Tango Mas" a lui Razvan Mazilu, „Schilodul din Insula Inishmaan" (Creative Group of Irina Keruchenka - Rusia) sau la un spectacol Vertigo Dance Company. Acestea sint doar citeva dintre momentele acestui sfirsit de saptamina, tinind cont ca cele doua zile vor aduce pe scenele Capitalei Culturale 30 de evenimente teatrale.