Dupa seful Statului Major al Armatei, premierul turc declara si el ca Turcia ar putea ataca in nordul Irakului.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (foto) a anuntat ca ar putea aproba o actiune militara impotriva militantilor kurzi care activeaza in nordul Irakului. Declaratia prem-ministrului vine dupa ce marti, in capitala Ankara, un atac cu bomba pus pe seama unui kamikaze kurd a provocat moartea a sase persoane si ranirea altor aproximativ o suta.

„Se pare ca incidentul a fost cauzat de explozia unei bombe atasate de trupul lui Guven Akkus, nascut in 1979, in provincia Sivas din Turcia", a informat joi guvernatorul Ankarei, Kemal Onal, citat de Reuters. "Stilul atacului seamana cu metodele organizatiei separatiste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan)", a adaugat el. Guvernul de la Ankara acuza Partidul Muncitorilor din Kurdistan de a fi provocat peste 30.000 de morti prin atacuri teroriste realizate in numele luptei de eliberare nationala. PKK activeaza din 1984 pentru crearea unui stat al kurzilor care sa reuneasca in principal zone din Turcia, Irak si Iran locuite de aceasta populatie.

Principalele ziare turcesti, „Hurriyet" si "Radikal", au scris ca explozia de marti a avut loc cu putin timp inainte ca un grup de importanti lideri militari turci (inclusiv seful Statului Major al Armatei, generalul Yasar Buyukanit) sa treaca prin zona.Luna trecuta, Yasar Buyukanit a declarat ca Turcia este gata sa intervina impotriva celor aproximativ 4.000 de militanti kurzi care se adapostesc in muntii din nordul Irakului. Generalul a avertizat ca, daca Irakul si Statele Unite nu actioneaza mai ferm pentru a controla rebelii, armata turca ar putea patrunde in Irak. Nordul kurd este singura zona relativ stabila din Irak, iar SUA se tem ca o interventie in zona ar putea destabiliza toata tara. Pe 18 mai, PKK a pus capat unei incetari a focului pe care o declarasera unilateral.

Declaratia generalului a fost considerata si o lovitura data guvernului, acuzat de a fi prea conciliant cu teroristii. Armata, autoproclamata garantul secularismului, este principalul critic al premierului islamist Erdogan. Girul dat de Erdogan pentru o actiune militara in Irak poate fi interpretat si ca o incercare de cistigare a electoratului laic.