Tariceanu redevine personajul politic pe care il stim. E vorba despre acel personaj de care strategii care l-au ajutat pe Nastase sa decada au incercat, fara succes, sa ne scape.

A devenit evident: Calin Popescu Tariceanu nu poate fi u
Tariceanu redevine personajul politic pe care il stim. E vorba despre acel personaj de care strategii care l-au ajutat pe Nastase sa decada au incercat, fara succes, sa ne scape.

A devenit evident: Calin Popescu Tariceanu nu poate fi un lider politic in stare sa joace in liga intii a politicii. In ciuda uralelor unei galerii unite de frica si de trecut (o galerie din care fac parte politicieni si lideri de opinie din mass-media - unii dintre ei au fost membrii cindva si in echipe onorabile, ceea ce sporeste confuzia), presedintele PNL pur si simplu nu poate. Politicianul Tariceanu e ca un jucator mediocru, care a nimerit in urma unui concurs de imprejurari intr-o finala de Champions League si care e, in mod clar, depasit de joc. In acest caz: de jocul politic.

Rindurile de mai sus nu rezuma o proiectie a autorului; ele nu fac altceva decit sa descrie o realitate la indemina. L-ati vazut pe Calin Popescu Tariceanu ce a fost in stare sa spuna imediat dupa ce au fost anuntate rezultatele (zdrobitoare pentru leadership-ul sau in fruntea PNL) de la referendum? Chiar credeti ca lumea e convinsa ca presedintele PNL e in postura legitima de a afirma ca electoratul i-a mai dat o a doua sansa lui Traian Basescu, in conditiile in care majoritatea confortabila a liberalilor care au votat pe 19 mai au facut-o in favoarea presedintelui Romaniei? Ati vazut ce spunea chipul lui Tariceanu cind vorbea despre cit de generos va fi el cu Traian Basescu, oaia ratacita a politicii romanesti? Va spun eu: chipul acela vorbea despre panica; despre o teama profunda care a devenit aerul pe care Calin Popescu Tariceanu il respira acum.

Teama actualului premier e cit se poate de intemeiata. Fostul manechin a devenit unul dintre cei mai uriti si mai detestati politicieni ai momentului. Sumar: PSD il uraste pentru ca in campania pentru referendum s-a purtat cum stie mai bine (a fost ezitant); PD - din motive evidente; PRM - din principiu; electoratul PNL - pentru ca a tradat flagrant valorile care l-au adus acolo unde e acum si unde, foarte probabil, nu va mai rezista mult timp.

Calin Popescu Tariceanu a redevenit el insusi. Dupa o ratacire de vreo patru luni - in care, in complicitate, a jucat un rol pe care nu l-a putut duce in spate -, avem, asadar, din nou un Tariceanu confuz, incoerent, nedorind sa vada cu adevarat ce e in jurul sau pentru ca e speriat de moarte. Plus, desigur, un Tariceanu care vorbeste, previzibil, despre crestere economica si stabilitate politica, sugerind ca el e garantul acestora si ca are o misiune inalta de indeplinit. Emotionant, nu?


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.