Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte, in calitate de martori, la comisiile parlamentare pentru a da explicatii cu privire la dosare solutionate sau in curs de sol
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte, in calitate de martori, la comisiile parlamentare pentru a da explicatii cu privire la dosare solutionate sau in curs de solutionare, intrucat fac parte din autoritatea judecatoreasca.
Decizia a fost luata dupa sesizarile formulate de procurorul general al Romaniei, procurorul-sef al DNA si presedintele Camerei Deputatilor privind citarea unor procurori in Comisia de ancheta parlamentara in legatura cu interceptarile telefonice. De asemenea, plenul CSM a mai decis ca procurorii pot participa totusi, cu titlu de exceptie, in calitate doar de invitati, atunci cand este necesara lamurirea unor aspecte de natura tehnica sau clarificarea unor informatii de interes public. In situatia in care, pentru lamurirea problemelor ce fac obiectul anchetei parlamentare, este necesar a fi cunoscute aspecte vizand activitatea parchetelor, comisia poate solicita relatii Consiliului, iar acesta va efectua verificari. Aspectele astfel constatate vor fi comunicate de CSM Legislativului, in masura in care nu se refera la continutul unor dosare penale, ci la chestiuni de ordin general privind functionarea parchetelor. Totodata, plenul CSM a precizat ca se va face o adresa in acest sens catre Camera Deputatilor.
Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi a afirmat in fata CSM ca in ultimul timp se incearca atragerea Parchetelor in chestiuni pe care nu le privesc. Potrivit lui Kovesi, statutul independent al procurorilor a inceput sa deranjeze, procurorul general subliniind ca nu vrea sa creada faptul ca in Romania "cine respecta legea este si prost". Potrivit Mediafax, Kovesi a cerut CSM sa ia atitudine fata de imixtiunea Parlamentului in treburile justitiei ca urmare a cererii de citare a procurorilor pentru a da detalii privind interceptarile. Procurorul general a sustinut ca procurorii nu fac interceptari si ca in mod constant Parchetul instantei supreme primeste solicitari de la Parlament pe diferite probleme si ca de fiecare data le este transmis parlamentarilor un raspuns. "Ca sa terminam acest subiect, poate veni oricine, o sa deschidem toate usile si o sa constate ca nu avem aparatura de interceptare", a spus procurorul general.
CSM, de acord cu Ordonanta DIICOT
CSM a avizat negativ propunerea de suspendare a aplicarii Ordonantei DIICOT. Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codut Olaru, a sustinut la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, necesitatea adoptarii Ordonantei 131 care delimiteaza si clarifica competentele de cercetare a infractiunilor. Procurorul Olaru a aratat ca unele prevederi ale ordonantei trebuie amendate, cerand totodata membrilor CSM sa dea un aviz negativ solicitarii parlamentarilor privind suspendarea aplicarii acestui act normativ. In urma discutiilor de ieri, CSM a acceptat, cu majoritate de voturi, sa emita avizul negativ. Discutiile au ridicat problema salarizarii procurorilor care intra in sedintele de judecata, dar si majorarea numarului anchetatorilor. Problema salarizarii a generat reactii in sensul ca s-ar putea crea discriminari si s-ar putea dezbina magistratii. Pe de alta parte, procurorul Liviu Dascalescu, membru CSM, a sustinut ca ar trebui "rupta pisica", deoarece Romania este singura tara cu trei Parchete, explicand ca solutia ca Ministerul Public sa coordoneze direct Directia Nationala Anticoruptie si DIICOT este cea mai dorita de procurorii din tara. Potrivit lui Dascalescu, competentele de cercetare ale infractiunilor ale celor doua directii pot fi preluate de parchetele de curti de apel si de parchetele de tribunal.
Proces verbal solicitat in cazul Salagean
CSM cere conducerii Institutului National al Magistraturii date cu privire la modul in care s-a derulat sedinta Consiliului Stiintific al institutiei, care ar fi fost condusa chiar de directorul Mihai Selegean, a carei revocare din functie a fost discutata. Membrii CSM au cazut de acord sa se solicite conducerii INM procesul-verbal al sedintei Consiliului Stiintific din 22 mai, cand s-a decis ca nu se impune revocarea lui Mihai Selegean din functia de director al institutului, apreciind ca acesta nu a incalcat vreo prevedere legala atunci cand a cerut ministrului Justitiei sa-si anuleze participarea la Ziua Europei. Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, a depus la CSM actele pe care le-a prezentat si in sedinta Consiliului Stiintific unde a cerut revocarea lui Mihai Selegean. Judecatoarea Viorica Costiniu a relatat, potrivit Mediafax, faptul ca directorul Mihai Selegean a avut o discutie privata cu avocatul Valeriu Stoica, membru al Consiliului Stiintific, solicitandu-i-se "elegant" sa nu participle la sesiunea de referate a INM, pentru ca este implicat politic, in schimb ministrului Justitiei i-a fost aplicat alt tratament. Concret, a spus Costiniu, conducerea INM a dat un comunicat in care se anunta faptul ca i s-a cerut ministrului anularea participarii la aceeasi sesiune, cand s-ar fi putut proceda la fel de elegant ca si in cazul lui Stoica. Discutiile pe acest caz vor fi reluate in sedinta CSM din 31 mai. In 9 mai, conducerea INM anunta - printr-un comunicat - ca i-a adresat ministrului Tudor Chiuariu o scrisoare prin care i se cerea sa-si anuleze vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului solicitarii de revocare a procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a a DNA.
Olteanu a luat act de decizia CSM
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ieri ca a luat act de decizia CSM, potrivit careia procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte, in calitate de martori, la comisiile parlamentare. "Voi transmite aceasta decizie Comisiei parlamentare de ancheta cu privire la interceptarea comunicatiilor, condusa de senatorul PSD Cristian Diaconescu (foto)", a spus Bogdan Olteanu, citat de Rompres. El a adaugat insa ca aceasta decizie nu inseamna ca procurorii nu pot veni la audieri daca aceasta este vointa lor. Mentionam ca, recent, Bogdan Olteanu a avut un schimb dur de replici, prin intermediul unor scrisori deschise, cu procurorul general Laura Codruta Kovesi. Liberalul solicitase atunci, in repetate randuri, ca procurorii sa se prezite la audierile din comisiile parlamentare. Divergentele dintre parlamentari si procurori au culminat saptamana trecuta cand vicepresedintele Camerei, Lucian Bolcas(PRM) a declarat ca Laura Codruta Kovesi este "tulburator de proasta". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.