Primele 2.000 de tone de biocombustibili au ajuns ieri la rafinariile Petrobrazi si Arpechim, detinute de Petrom, iar din iulie se vor regasi in produsele companiei.

Prio Biocombustibil, companie care apartine grupului portughez Martifer si care detine o fabrica la Lehliu, a livrat cite 1.000 de tone de biocombustibil celor doua rafinarii ale companiei Petrom. Incepind cu 1 iulie, Petrom intentioneaza sa inceapa livrarea de motorina cu un continut de 2% de biocombustibil la pompe, la un pret „apropiat de cel al motorinei", conform unor surse din companie.

In urma incheierii unui contract, in acest an, Prio va livra catre Petrom o cantitate totala de 20.000 de tone de biocombustibil, urmind ca in 2008 sa livreze aproximativ 50.000 de tone.

Recent si-au anuntat planurile de achizitie sau producere de biocombustibili si Rompetrol, si Lukoil, intrucit producatorii sint obligati sa vinda, incepind cu 1 iulie, motorina cu un continut de 2%, urmind ca benzina sa aiba aceeasi compozitie din 2009.

Petrom vrea sa construiasca, pina in 2010, patru conducte care sa lege Petrobrazi de Arpechim si care sa transporte titei si produse petroliere intre cele doua rafinarii, a precizat Jeffrey Rinker, directorul Diviziei Rafinare din cadrul Petrom. Cu o lungime de circa 100 de kilometri, cele patru conducte sint incluse in planul de modernizare a diviziei de rafinare, de aproximativ 1,2 miliarde de euro in total (un miliard de euro pentru Petrobrazi si 200 de milioane de euro pentru Arpechim).

Petrom a anuntat ca, la inceputul lunii iunie, va infiinta firma Petrochemical Arges, care va include toate activitatile petrochimice ale rafinariei Arpechim.

Jeffrey Rinker a precizat ca reprezentantii Petrom sint dispusi sa poarte discutii cu orice companie care ar fi interesata de cumpararea Arpechim.

Directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe, a declarat in luna februarie ca activele legate de petrochimie ar putea fi transferate unor parteneri, cum ar fi Oltchim Rimnicu Vilcea, in schimbul unor actiuni detinute de stat la Petrom sau cu plata in numerar.

Grupul austriac OMV detine pachetul majoritar de actiuni al Petrom. Contractul de privatizare, semnat in 2004 cu statul roman, prevede ca rafinaria Arpechim nu face parte din activele de baza ale Petrom, astfel ca poate fi instrainata.