„Destinul extraordinar al acestui medic-astrolog obisnuit din secolul al XVI-lea se explica prin intilnirea dintre nelinistile epocii sale si arta poetica si de vizionar a «Profetiilor» sale", scriu istoricul Hervé Drévillon si antropologul Pierre Lagrange, autorii volumului „Nostradamus. Eterna intoarcere". A patra aparitie din Colectia ENCICLOPEDICA va fi oferita luni, 28 mai, alaturi de Cotidianul, la pretul de 9,9 lei. Monografiile, o selectie din seria Découvertes Gallimard, au fost aduse in premiera pe piata romaneasca de Cotidianul si Editura UNIVERS, cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa.

Nostradamus, pe numele lui adevarat Michel de Nostradamus, s-a nascut in sudul Frantei, la Saint-Rémy-de-Provence, in 1503. A fost unul dintre cei noua copii ai negustorului si notarului Jaume de Nostradame, provenit dintr-o familie de evrei convertiti la crestinism la mijlocul secolului al XV-lea, specifica autorii cartii. Unele cercetari arata ca, la virsta de 15 ani, viitorul profet s-a inscris la Universitatea din Avignon, de unde a fost alungat insa, dupa un an, de izbucnirea unei epidemii de ciuma. Totusi, Hervé Drévillon si Pierre Lagrange spun ca singura certitudine privind parcursul intelectual al lui Nostradamus este dovada inscrierii la Facultatea de Medicina din Montpellier, in 1529. Aici s-a intilnit cu un sistem de invatamint mai putin rigid decit in alte parti, care includea si disectia, fapt care l-a determinat pe Nostradamus sa defineasca medicina ca pe o arta ce trebuia sa impace studiul teoretic cu practica.

Profetul s-a dedicat initial carierei de medic ambulant, cariera intretinuta de calatorii initiatice prin Franta si Italia, care i-au imbogatit experienta si i-au adus atributul de savant. Cum realitatea vremii dirija medicii mai ales inspre focarele epidemiilor, Nostradamus avea sa fie chemat la Aix, in 1546, in mijlocul ravagiilor facute de ciuma. Autorii volumului „Nostradamus. Eterna intoarcere" enumera astfel „ingredientele" remediului experimentat de viitorul profet pentru stirpirea molimei: rumegus, irisi de Florenta, cuisoare, trestie aromatica si aloe, amestecate cu petale de trandafiri rosii maruntite. „Nu s-a gasit nici un medicament care sa apere mai bine de ciuma precum aceasta compozitie. Toti cei care o ingurgitau erau aparati de boala", descrie insusi Nostradamus, citat de autorii francezi. Pe de alta parte, cartea configureaza si un alchimist care ofera retete atit pentru arta machiajului, cit si pentru prepararea dulcetii, puse in slujba descoperirii elixirului tineretii.

Medicul vremurilor de atunci era un expert in arta descifrarii mesajelor corpului uman si ale astrelor. „Este cel care stie sa prepare un remediu in momentul in care configuratia cerului ii poate oferi eficacitatea optima", descrie volumul din ENCICLOPEDICA. Astfel, Hervé Drévillon si Pierre Lagrange trec la astrologul Nostradamus, care era privit de contemporanii sai drept un socotitor de efemeride, „un umil observator al cerului instelat", intemeietor de calendare ce cuprindeau previziuni astrologice folosite in scopuri medicale sau meteorologice. „Am pus sa se inceapa semanatul griului la Haulte-Vente. Nostradamus spunea in almanahul sau ca timpul va fi bun (pentru lucru) astazi", scria in jurnalul personal un nobil francez, in 1558. „Opera lui complexa nu este o simpla interpretare a mesajului inscris in astre. Ea este mesajul «insusi» ce se ofera la rindul sau nevoii de descifrare", scriu autorii cartii despre cel care si-a prezis nemurirea.

Internautii il interpreteaza pe Nostradamus, la www.cotidianul.ro/select