Este vorba de sume foarte mari de bani, vreo 60 de milioane de dolari, care au aparut misterios intr-un cont secret al lui Jacques Chirac intr-o banca japoneza. Nu e clar, deocamdata, cine a transferat acesti bani in contul lui Chirac. Acum, organele
Este vorba de sume foarte mari de bani, vreo 60 de milioane de dolari, care au aparut misterios intr-un cont secret al lui Jacques Chirac intr-o banca japoneza. Nu e clar, deocamdata, cine a transferat acesti bani in contul lui Chirac. Acum, organele juridice de cercetare si Politia franceza asteapta ca perioada de imunitate a fostului presedinte sa se incheie pentru a-l putea ancheta. Un material incendiar despre aceasta afacere a publicat ieri si ziarul englez "Daily Telegraph", care sustine ca in mainile anchetatorilor francezi se afla peste 100 de biletele pe tema acestei mega-afaceri de coruptie, scrise de fostul sef al serviciilor secrete franceze Philippe Rondo. Unul din dosarele care se afla in mainile anchetatorilor poarta inscriptia "Afacerea japoneza" si PR-1 si PR-2 care semnifica prescurtarea cuvantului presedinte in limba franceza. Saptamana aceasta, judecatorii-anchetatori s-au intrunit in doua sedinte extraordinare secrete si l-au invitat pe generalul Philippe Rondo sa depuna o marturie. Rondo a vorbit pentru prima oara despre "Afacerea japoneza" si existenta contului cu 60 milioane de dolari al lui Chirac, in luna mai 2006. El a declarat ca un agent al sau a descoperit cu totul intamplator, in 1996, contul japonez al presedintelui francez, in cursul urmaririi unui prieten japonez al lui Chirac care voia sa investeasca mari sume de bani in afaceri pe teritoriul Frantei. Chirac a negat atunci existenta acestui cont secret, dar Rondo a notat cu multa precizie toate amanuntele afacerii, si peste o vreme caietul cu insemnari al generalului a ajuns in mainile Politiei franceze.
Prima intrebare la care va trebui sa raspunda Jacques Chirac este cine a transferat in contul secret pe numele sau cele 60 de milioane de dolari, si in ce fel a castigat acesti bani.
Imunitatea fostul presedinte al Frantei se incheie pe data de 16 iunie 2007, exact o luna dupa ce a parasit fotoliul prezidential, abia atunci vor putea judecatorii-anchetatori sa actioneze. Actualul presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy a dezmintit ca ar fi incheiat cu Jacques Chirac o intelegere pentru ca acesta sa-l sustina in alegeri, iar el va actiona ca fostul presedinte al Frantei sa nu ajunga la judecata.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.