Kusturica si "afacerea Litvinenko"
Hotarat lucru, la Cannes va fi un week-end agitat! Ca sa prelungeasca suspansul, selectionerii au programat mult asteptatul film al lui Kusturica ("Promite-mi", se cheama), abia azi, ultimul din festival. Tot l
Kusturica si "afacerea Litvinenko"
Hotarat lucru, la Cannes va fi un week-end agitat! Ca sa prelungeasca suspansul, selectionerii au programat mult asteptatul film al lui Kusturica ("Promite-mi", se cheama), abia azi, ultimul din festival. Tot la sfarsit e programat, in sectiunea Un certain regard, si filmul regretatului nostru Cristian Nemescu, "California dreamina€™ (nesfarsit)".


Juriul a intrat - spun martori oculari - intr-o explicabila stare de nervozitate. Nu va fi usor sa faca marile departajari. Nu va fi usor sa aleaga "Palma", cata vreme nici un film nu s-a detasat atat de spectaculos de celelalte, incat premiul sa se impuna de la sine. Istoria Cannesului ne demonstreaza ca, in materie, de premii, totul e posibil. Au fost ani cu palmaresuri atat de neasteptate, de deconcertante sau de nedrepte, incat (din superstitie!) mi-e teama sa repet ca, in clasamentele presei internationale, Cristian Mungiu figureaza, invariabil, ca unul dintre favoriti, si a fost omologat ca "surpriza editiei".  


PRONOSTICURI. O serie de jurii paralele isi impart deja premiile in cadru mai mult sau mai putin confidential, in timp ce toata lumea face pronosticuri privind palmaresul oficial, pe care il vom afla duminica seara.

Un regizor din concurs (se) explica : "Sunt din ce in ce mai anxios. Cand esti in afara de concurs, e ca si cand ai juca un meci amical. Dar cand esti in concurs, ai oarecum senzatia ca joci intr-o finala de la mondialele de fotbal!" Acest regizor figureaza si el printre favoriti: e vorba de Fatih Akin, de origine turca, nascut in Germania. Filmul lui, "De cealalta parte", e o "corala" a unor destine, in balans intre doua lumi, Germania si Turcia. Turcia, despre care tanarul cineast (nascut in 1973) nu se sfieste sa spuna: "Aceasta tara mi se pare ca seamana, azi, cu o femeie pe care o adori, careia ii faci toate capriciile si care devine din ce in ce mai insuportabila!"

Apropo de insuportabil, Iranul a protestat fata de selectarea la Cannes a filmului de desen animat "Persepolis", care, cu un umor fermecator, se refera (si) la revolutia islamica. Iranul califica prezenta filmului in competitie drept "un gest politic si anticultural" a€¦


INTRUZIUNEA POLITICULUI. Pe ultima suta de metri, dupa o editie mai degraba linistita, iata ca apare si intruziunea politicului! S-au facut speculatii, in acest sens, in legatura cu absenta (calificata drept "ciudata") de la festival, a lui Alexandre Sokurov, al carui film din competitie, "Alexandra" (alt posibil candidat la palmares!) evoca - prin povestea simpla si percutanta a unei bunici in vizita la nepotul ei, ofiter in armata rusa - conflictul din Ceceniaa€¦ Interpreta bunicii e marea soprana Galina Visnevskaia, vaduva lui Rostropovici. Regizorul respinge - prin corespondenta! - anexarea filmului la situatia din Rusia de azi: "Eroina mea ar putea fi la fel de bine o americanca in vizita la nepotul din Irak sau o englezoaica facand acelasi lucru in Afganistana€¦ "

Bomba zilei e prezentarea in festival a unui film care nu figureaza in program, aparut in ultima clipa, si care va fi vedeta zilei de sambata, la concurenta cu Kusturica: "Rebeliune: afacerea Litvinenko". Un documentar despre fostul agent secret KGB otravit cu poloniu, la Londra, in toamna lui 2006, realizat de Andrei Nekrasov, un prieten al "eroului" si conceput, zice-se, ca o "sarja halucinanta" la adresa puterii din Rusia de azi. Ca si cand asta nu ar fi de ajuns, fosta sotie a lui Litvinenko va veni la festival, unde va avea o conferinta de presa. La care va asigur ca va veni la fel de multa lume ca la Angelina Jolie!


SIGUR. Revenind la palmares, un reputat critic francez mi-a dat drept sigura parerea lui ca filmul lui Mungiu va lua un premiu important. "Pentru ca Romania e acum la moda!", a adaugat. Sa speram ca, mai mult decat o moda, e vorba de substanta, de talent, de "a avea ceva de spus".
Iar daca, totusi, e o moda, atunci s-o exploatam!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.