Actiunea a avut loc la scurta vreme dupa ce presedintele Victor Iuscenko l-a demis din functie pe procurorul general al Ucrainei.
Partidul Regiunilor, condus de premierul Victor Ianucovici, anunta ieri ca un grup de persoane inarmate incearca s
Actiunea a avut loc la scurta vreme dupa ce presedintele Victor Iuscenko l-a demis din functie pe procurorul general al Ucrainei.
Partidul Regiunilor, condus de premierul Victor Ianucovici, anunta ieri ca un grup de persoane inarmate incearca sa ocupe biroul Procurorului general al Ucrainei, din Kiev. Anterior, agentiile de presa transmiteau ca presedintele Viktor Iuscenko l-a demis pe procurorul general al Ucrainei, Sviatoslav Piskun si l-a numit interimar, in postul respectiv, pe procurorul din Crimeea, Viktor Semciuk. Piskun a fost demis de la sefia procuraturii de mai multe ori in ultimele luni, dar a fost reconfirmat in functie printr-o decizie a justitiei. Fostul procuror al Ucrainei, care este si deputat din partea Partidului Regiunilor, a catalogat masura drept ilegala si a anuntat ca o va contesta in justitie. Partidul Regiunilor, al premierului Viktor Ianukovici, contesta in continuare dizolvarea Parlamentului, pronuntata de seful statului la inceputul lunii aprilie, si sustine ca actiunile sefului statului indica in mod clar intentia lui Iuscenko de a crea un mecanism menit sa uzurpe puterea din Ucraina. Criza politica din Ucraina s-a accentuat in aceasta saptamana, in toiul unei lupte continue intre tabara pro-occidentala a presedintelui Iuscenko si cea pro-Rusa a premierului Ianucovici si in lipsa stabilirii unui acord referitor la data alegerilor anticipate legislative, in urma deiciziei sefului statului de a dizolva Parlamentul. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.