Dupa modelul patentat deja de PSD, clujenii din UDMR cer conducerii formatiunii sa-si asume responsabilitatea pentru rezultatul referendumului.

Senatorul de Cluj Peter Eckstein Kovacs, liderul platformei liberale din UDMR, a cerut joi conducerii Uniunii sa demisioneze. Motivul: rezultatul dezastruos obtinut la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. „Sa isi asume si sa faca pasul inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala. Pasul inapoi inseamna demisii din functie. Raspunderea lui Marko Bela incumba ca sef al UDMR si este fara discutie. Apoi este vorba despre cei care au pledat hotarit pentru solutia demiterii, liderii grupurilor parlamentare ale UDMR", a declarat Ekcstein, citat de MEDIAFAX.

Senatorul UDMR sustine ca justificarea oferita de liderii Uniunii pentru rezultatul dezastruos al referendumului, lipsa de comunicare cu alegatorii, „este o explicatie gresita". „Mesajul a fost gresit si nici o campanie posibila nu putea sa corecteze aceasta greseala", spune Eckstein, criticind faptul ca Marko Bela incearca sa arunce vina pe umerii organizatiilor judetene pentru o decizie politica gresita. In plus, senatorul clujean spune ca sustinerea deciziei de demitere a lui Traian Basescu este a doua greseala pe care conducerea UDMR o face in ultimii trei ani. „Este o noua greseala, dupa cea din 2004, cind UDMR l-a sustinut pe Adrian Nastase la presedintie. Daca o greseala se mai iarta, a doua este ceva grav si trebuie urmata de tragerea concluziilor. Autocritica este departe de conducerea UDMR", acuza Eckstein.

Reactia liderului UDMR, Marko Bela, a venit imediat. „Orice problema am discuta, Domnia sa (Eckstein - n.r.) exprima o opinie separata. Nu stiu de ce mai e impreuna cu noi, dar sintem o organizatie pluralista si fiecare, si senatorul Peter Eckstein Kovacs, are libertate de exprimare", spune Marko. El sustine ca a anuntat deja ca va parasi functia de vicepremier, dupa ce se vor mai linisti apele in politica. „Este de prost gust ca, dupa ce am declarat acest lucru, Domnia sa sa-mi solicite asa ceva", omitind probabil faptul ca senatorul Eckstein i-a cerut demisia din fruntea UDMR, nu demisia din Guvern.

Eckstein-Kovacs spune ca nu va demisiona din UDMR si nici nu se va duce spre alt partid, ci va ramine membru al Uniunii. „Voi incerca insa sa conving cit mai multi oameni ca este nevoie de schimbari in UDMR". Intrebat daca intentioneaza sa candideze pentru o functie de conducere in UDMR, Eckstein a raspuns scurt: „Nu m-am gindit, dar nu sint un vinator de functii".

Citeste si: Solutia Eckstein de Marius Cosmeanu.