Vladimir Putin incearca sa faca din Austria un ambasador al Moscovei, prin incheierea a zeci de contracte de miliarde de euro si prin garantarea livrarilor de energie.

Vizita presedintelui Vladimir Putin la Viena mai pune o piedica proiectului Nabucco, conducta care urma sa transporte gazele naturale din Asia Centrala spre Europa, ocolind teritoriul Rusiei. Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a semnat cu austriecii de la OMV, care conduc consortiul Nabucco, un contract pentru construirea celui mai mare depozit european de gaze naturale, cu o capacitate de 2,4 miliarde de metri cubi. „Depozitul OMV va fi folosit pentru a gestiona situatiile de criza legate de livrarile de gaze din Rusia", a explicat destinatia proiectului Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvint al Gazprom.

Gazprom a mai asigurat ca va livra Austriei sapte miliarde de metri cubi de gaze anual, pina in 2027. „Austria este cel mai mare si, accentuez acest lucru, cel mai de incredere agent de tranzit pentru gazul rusesc. Circa o treime din gazul rusesc tranziteaza Austria. Aceasta este contributia noastra la securitatea energetica a Europei", a declarat Putin, citat de Reuters.

O cohorta de oligarhi rusi l-a insotit pe Putin la Viena. Printre acestia si magnatul rus al aluminiului, Oleg Deripaska, care, in urma cu o luna, a cumparat 30% din actiunile Strabag. Deripaska a semnat un contract cu compania austro-canadiana Magna, pentru realizarea unui model de autoturism nu mai scump pe 10.000 de euro. Alte 30 de contracte au fost semnate intre cele doua parti, printre care si cel pentru construirea de catre firma austriaca Strabag a zece centre comerciale in Rusia, in valoare totala de cel putin un miliard de dolari. Firma Hotelfund va primi aceeasi suma pentru construirea a 50 de hoteluri in Rusia.

Schimburile comerciale dintre Rusia si Austria au ajuns, in 2006, la suma-record de cinci miliarde de dolari, cu aproape 50% mai mult decit in 2005. „Este un drum cu doua sensuri, nu doar o strada cu sens unic", a caracterizat Putin relatiile economice cu Austria, „cel mai de incredere partener comercial al Rusiei". Potrivit consilierului prezidential Serghei Prikhodko, in Rusia isi desfasoara activitatea 1.200 de companii si 500 de consortii din Austria.

Putin a folosit vizita si pentru a critica, inca o data, instalarea scutului american antiracheta in Polonia si in Cehia, considerind acest proiect „daunator si contraproductiv". „Nu va conduce decit la o noua spirala in cursa inarmarii", a avertizat presedintele rus. Cu putin inainte de sosirea lui Putin la Viena, prim-vicepremierul rus, Igor Ivanov, a reiterat retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa, ca replica la proiectul SUA. Rusia va inceta astfel sa informeze partenerii asupra miscarilor de trupe si sa mai permita inspectii externe.

Strategia Rusiei de a crea diviziuni in cadrul UE, in defavoarea unor state precum Polonia, Lituania sau Estonia, face ca turneul european al lui Putin sa continue astazi cu vizita in Luxemburg. Micul ducat, la fel ca si Austria, nu este membru NATO si sustine o politica europeana mai blinda fata de Rusia, orientare specifica vechilor membri UE. Insa, in ciuda atmosferei cordiale a vizitei la Viena, presedintele austriac, Heinz Fischer, a aratat ca „Austria sprijina pozitiile si rezolutiile UE. Nu sintem o tara care sa se abata de la solidaritatea europeana".

Putin a criticat voalat Estonia, cind a depus o coroana de flori la monumentul dedicat soldatilor sovietici care au eliberat Viena de sub ocupatia nazista. Facind aluzie la pozitia diametral opusa a Estoniei, care a demontat monumentul din centrul capitalei Talin, Putin si-a exprimat „gratitudinea fata de autoritati si de poporul austriac pentru tratamentul acordat cimitirelor noastre militare".

Mai multe despre cresterea valorii publicitatii pe Internet, la www.cotidianul.ro/select