Creditele relaxate raman in continuare in carantina la BNR. In timp ce guvernatorul Mugur Isarescu anunta ca va cauta solutii sa urgenteze procedura fara sa renunte la criteriile de prudenta, bancile cer eliminarea avizarii propriilor norme.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va renunta la criteriile de prudenta si spera intr-o intelegere mutuala cu bancile comerciale pentru a grabi procesul de avizare a noilor norme de creditare, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la o dezbatere organizata la Targul de bani Bucuresti. O dezbatere la care a participat alaturi de reprezentantii bancilor comerciale.

El i-a asigurat pe bancherii nemultumiti de intarzierea avizarii normelor ca BNR incearca sa gaseasca solutii pentru a grabi procesul de avizare. Pe de alta parte, BNR nu putea sa amane avizarea pentru bancile care au raspuns mai repede tuturor solicitarilor, deoarece si o astfel de masura ar fi putut fi interpretata ca discriminare. "Am avut discutii cu Directia de Supraveghere si i-am intrebat daca bancile erau pregatite pentru aceste criterii, iar toate solicitarile sunt de fapt incluse in Norma 17/2003, deci erau cunoscute de foarte mult timp", a spus Isarescu.

Marea problema este, de fapt, iluzia creata in piata ca aceste norme ofera o relaxare pentru toate categoriile de clienti, ceea ce nu este adevarat, a subliniat Mugur Isarescu.

NEMULTUMIRI. In cadrul aceleiasi conferinte, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a aratat ca un tratament inegal din partea Bancii Nationale a Romaniei fata de bancile comerciale ar putea genera distorsiuni in sistemul bancar. "Exista pericolul ca BNR sa induca distorsiuni in privinta modului de validare a normelor interne", a afirmat Bogza. Disputa dintre bancile comerciale si BNR pe tema avizarii noilor norme de creditare a devenit publica recent, cand mai multe banci, printre care Raiffeisen Bank Romania, Volksbank, Banca Romaneasca si Bancpost, au declarat ca piata este distorsionata de modul in care BNR avizeaza normele de creditare.

Din martie si pana acum, circa 20 de banci au trimis BNR proiecte privind normele proprii, dar unele au fost returnate de catre banca centrala, care a apreciat ca nu sunt respectate cerintele de prudentialitate. Deocamdata doar Alpha Bank Romania a primit avizul oficial si poate sa acorde credite cu avans mai mic si grad de indatorare mai mare. Surse din sistemul bancar, citate de Mediafax, au declarat ca incepand de ieri si BRD-Groupe Société Generale ar fi primit avizul.

Citeste si:

SOLUTII RADICALE. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a anuntat ca va solicita BNR sa renunte la validarea normelor de creditare. "S-a hotarat sa transmitem BNR o lista cu propuneri reprezentand hotarari ale adunarii generale (a ARB - n.r.) care urmeaza sa fie discutate, marti, de Consiliul de Administratie al ARB cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Propunerile sunt legate de detaliu, de modul in care vad bancile ca trebuie facuta validarea normelor, sau mai generale, printre cele mai categorice fiind eventualitatea ca BNR sa renunte la exercitarea ca prerogativ de validare a normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate", a declarat ieri Radu Ghetea, presedintele ARB.

Reglementari noiLa inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie avizate de Directia de Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

Scad iar dobanzileBNR va continua sa reduca rezervele minime obligatorii percepute bancilor comerciale, a declarat Mugur Isarescu. "Suntem in fata unei iminente reduceri de dobanzi. Vom continua cu reducerea rezervelor minime", a spus Isarescu. El nu a precizat insa cu cat vor fi reduse rezervele minime obligatorii, marea problema in opinia sa fiind modalitatea in care va fi operata aceasta reducere, astfel incat "ea sa nu sune a relaxat". Si asta deoarece Romania nu isi poate permite in acest moment sa relaxeze politicile monetara si fiscala. Cat priveste limitarea creditarii, Isarescu a mentionat ca Romania nu se afla in cea mai neagra situatie, oferind exemplul Poloniei, unde normele de limitare a creditarii au fost mult mai drastice.

  Si Brd A Primit Avizul BRD-Groupe Société Generale a primit, ieri, avizul BNR, fiind a doua banca dupa Alpha Bank care poate acorda credite cu avans mai mic si grad de indatorare mai mare. Noile conditii generale de creditare ale BRD prevad aplicarea unui nivel maxim al gradului de indatorare de 70% pentru toate tipurile de credite, imprumuturile urmand sa fie contractate si fara avans, dar in conditii mai restrictive de acoperire a riscului, se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax. BRD a anuntat ca noile norme se vor aplica de la 1 iunie. Alpha Bank Romania a fost prima banca careia BNR i-a avizat noile norme. Din 14 mai banca acorda credite relaxate cu un nivel maxim al gradului de indatorare de 65% si un avans de maximum 15%. Banca accepta gradul maxim de indatorare pentru venituri de peste 1.500 de euro, echivalent in lei, in timp ce pentru venituri sub acest prag, gradul maxim de indatorare fiind de 55%.