Preocupati sa transforme, peste noapte, infrangerea in victorie, capii PSD au angajat partidul intr-o aventura politica riscanta. "Turul de explorare" a optiunilor celorlalte partide, in vederea formarii unei "majoritati parlamentare transparente" -
Preocupati sa transforme, peste noapte, infrangerea in victorie, capii PSD au angajat partidul intr-o aventura politica riscanta. "Turul de explorare" a optiunilor celorlalte partide, in vederea formarii unei "majoritati parlamentare transparente" - o mai veche capcana intinsa PSD de adversarii politici, de fapt - se poate incheia prost pentru partidul lui Geoana. Si pentru liderii sai, in particular.
Accidentati destul de serios la meciul din 19 mai, social-democratii intra din nou nepregatiti pe teren. Cu planuri mari. Vorbesc despre intrarea la guvernare, schiteaza formule de Executiv, imagineaza motiuni de cenzura si chiar alegeri anticipate. Privite din perspectiva fortei parlamentare de 30% pe care PSD se bizuie, aceste obiective sunt legitime si par realizabile. Sunt insa si aducatoare de beneficii?
Sa incepem cu intrarea la guvernare. Aici combinatiile sunt limitate. Cu PD si/sau PRM nu se poate. A se vedea recomandarea facuta de socialistii europeni in sensul ne-asocierii cu democratii, precum si mustruluiala aplicata lui Geoana, anul trecut, cu prilejul anuntarii protocolului de colaborare cu partidul lui Vadim. In plus, nu trebuie uitat ca argumentul PSD in momentul sustinerii actualului Cabinet a fost tocmai indepartarea "raului cel mare" (PD) de la Palatul Victoria. Mai ramane varianta mariajului cu liberalii. Si aceasta putin probabila, intrucat ambele formatiuni ar risca sa-si dilueze electoratul, si asa subtiat, tocmai inaintea unui val de alegeri fara precedent: euro-parlamentare, locale, parlamentare, prezidentiale.
Motiunea de cenzura poate fi initiata fara probleme, dar pasii urmatori sunt mai greu de gestionat. Cand au girat Guvernul Tariceanu 2, social-democratii au pus conditii: cresterea absorbtiei fondurilor comunitare pana la nivelul mediu al tarilor care au aderat, finalizarea si implementarea programului post-aderare, depolitizarea Justitiei si continuarea luptei impotriva coruptiei. Teoretic, PSD poate sa se declare acum nemultumit de performantele inregistrate intr-o zona sau alta si sa contribuie decisiv la daramarea Cabinetului. Raspunsul la intrebarea "ce urmeaza?" trebuie cautat in analiza "intrarea la guvernare" si, daca nu e de gasit, in scenariul alegerilor anticipate. Adus in discutie, inutil, la fiecare deranj politic mai serios. In realitate, alegerile inainte de termen nu sunt dorite cu adevarat de nici un partid. Cu exceptia, probabil, a PD-ului preamarit la 52% in ultimele sondaje.
Echipa lui Geoana a decis sa transforme PSD in partid "jucator" intr-un moment nepotrivit, fara a calcula temeinic riscurile acestei actiuni. Mai sunt cateva luni pana la alegerile pentru Parlamentul European, iar sondajele arata ca pesedistii vor trimite in grupul socialistilor mai putini reprezentanti decat au avut. Insuccesul electoral, alimentat de nemultumirea activistilor, ajunsi in opozitie la fundul sacului, va avea un efect devastator pentru actuala conducere. Lui Geoana i se vor imputa, intre altele, marile proiecte ratate sau abandonate, "reformarea" partidului cu Iliescu, Hrebenciuc si Vanghelie. Desi par pe cai mari, nici membrilor grupului de la Cluj - sfetnici ai lui Geoana in luarea unor decizii controversate - nu li se intrevede un viitor prea luminos. Atunci cine ar putea prelua fraiele acestui naravas partid? Adrian Nastase asteapta la cotitura, cu mostenirea matusii Tamara mai transparenta ca oricand. PSD se intoarce de unde a plecat?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.