Avocatul irakian al lui Mohammad Munaf (foto) a fost audiat ieri de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, ca martor in procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak si a depus la instanta mai multe acte, printre care si declaratii date de Munaf in
Avocatul irakian al lui Mohammad Munaf (foto) a fost audiat ieri de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, ca martor in procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak si a depus la instanta mai multe acte, printre care si declaratii date de Munaf in Irak. Instanta a admis ca aparatorul irakian al lui Munaf, Badie Arief Izzat, sa fie audiat, el raspunzand, timp de doua ore, intrebarilor adresate in acest caz, transmite Mediafax. Avocatul a sustinut in fata magistratilor ca o sentinta definitiva a instantei din Irak in cazul lui Mohammad Munaf ar urma sa fie data peste aproximativ 25 de zile, aratand ca, in opinia lui, acesta va fi achitat.
Batuti de irakieni
Avocatul a tinut sa sublinieze ca ancheta din Irak a fost facuta cu constrangeri si presiuni din partea politiei irakiene, afirmand ca a vazut personal urme de violenta pe corpurile celor sase condamnati. Potrivit aparatorului lui Munaf, autoritatile americane si cele romane au exercitat presiuni asupra condamnatilor, dar in cazul lui Munaf nu s-a folosit violenta, el fiind doar amenintat ca daca nu declara ceea ce vor ei, ii vor "inchide" familia din Romania. Politistii care au exercitat presiuni asupra lui Munaf au fost anchetati si se afla in puscarie, conform declaratiilor avocatului. Acesta a relatat ca plangerea privind rapirea jurnalistilor romani a fost facuta in Irak de doua persoane, in opinia lui acestea demonstrand calitati mincinoase, indicandu-i in acest sens pe doctorul Yashin si capitanul american Peron, care a spus ca este trimis de Ambasada Romana. El a sustinut ca din partea Ministerului Justitiei din Romania a primit doua adrese prin care i se comunica despre cele doua persoane ca nu erau imputernicite de statul roman. Totodata, aparatorul lui Munaf a depus mai multe acte la instanta, printre care si declaratii date de Munaf in Irak.
Haos la Bagdad
Intrebat de avocatul lui Ovidiu Ohanesian despre audierea lui Munaf din 18 noiembrie anul trecut, de catre procurorii romani, Badie Arief Izzat a raspuns ca erau doi, dar ca acestia au spus ca au imputernicirea la Ambasada romana. Totodata, avocatul a aratat ca desi s-a opus ca Munaf sa dea declaratii, acesta a insistat sa raspunda intrebarilor adresate de procurorii romani, insa nu a putut sa citeasca ceea ce au notat procurorii romani deoarece nu avea ochelari. Avocatul a tinut sa precizeze ca la Bagdad este un haos, chiar si el fiind agresat si arestat, dar ca desi a depus plangeri, nu le ia nimeni in seama. Potrivit declaratiei avocatului irakian, cazul Mohammad Munaf a prezentat foarte mare interes pentru americani, pentru ca o ruda a irakianului ocupase o functie in Cabinetul lui Saddam Hussein.
Tot el a mai spus ca reprezentantii Ambasadei romane la Bagdad nu i-au asigurat asistenta juridica lui Munaf, iar autoritatile romane i-au propus acestuia sa declare ca Omar Hayssam era vinovat de rapire si avea legatura cu Saddam Hussein.
Omar e dispus sa vorbeasca
La iesirea din sala de judecata, avocatul a spus ca a venit in Romania in scop umanitar, pentru a arata adevarul si pentru copiii lui Munaf si ca are informatii ca autoritatile irakiene sunt de acord cu audierea lui Munaf prin videoconferinta, dar ca magistratii romani trebuie sa revina cu o noua cerere de comisie rogatorie.
Badie Arief Izzat le-a mai spus jurnalistilor ca a tinut legatura cu Omar Hayssam si ca acesta i-a spus ca este dispus sa vorbeasca cu autoritatile romane chiar in Irak sau la una din ambasadele din Cipru, Atena, Siria sau Iran, dar cu conditia sa nu fie arestat.
Despre doctorul Yashin, avocatul a spus ca avea "o problema financiara" cu Omar Hayssam. Discutiile vor fi reluate in 7 iunie, termen pana la care instanta se va pronunta asupra comisiei rogatorii. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.