Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat in editia de ieri - pe prima pagina - un amplu comentariu sub titlul "Stapanirea vechilor structuri mafiote" in care analizeaza pe larg trecerea de la comunism la democratie in estul Europei
Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat in editia de ieri - pe prima pagina - un amplu comentariu sub titlul "Stapanirea vechilor structuri mafiote" in care analizeaza pe larg trecerea de la comunism la democratie in estul Europei. Autorul comentariului, Karl Peter Schwartz subliniaza faptul ca noile clase politice nu se supun legii decat intr-o masura limitata - acest fenomen manifestandu-se la maxim in Romania, unde Parlamentul si Guvernul impiedica lupta impotriva coruptiei cu toate fortele care le stau la dispozitie. "Chiar si dupa schimbarea de sistem pozitiile economice cheie au intrat in stapanirea fostelor mafii comuniste, in industrie si in institutiile de finante, in justitie, in partide, in mass-media si in universitati. Nu a existat nici o revolutie care sa-i inlature", apreciaza autorul comentariului referindu-se la schimbarea din fostul bloc comunist. "Noua clasa nu este gata sa se supuna legii. Insa nicaieri acest fenomen nu este mai lipsit de rusine decat in Romania unde Guvernul si Parlamentul chiar incearca sa impiedice combaterea coruptiei". (G.D.)
"Victorie a la Pyrrhus pentru Basescu"
"Poporul roman l-a intarit pe presedintele Basescu in lupta impotriva coruptiei. Nu doar presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si profesorul din Bruxelles Jean-Michel de Waele sunt de aceeasi parere: situatia din Romania nu este mai buna dupa referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, cel putin lipsa de incredere in politicieni continua", afirma in editia de ieri cotidianul Die Presse. Cotidianul austriac mai aminteste si de faptul ca Dan Voiculescu l-a acuzat pe presedintele Basescu ca ar fi fost colaborator al politiei politice, fosta Securitate. Die Presse mentioneaza faptul ca "DNA a declansat pe 30 aprilie o ancheta impotriva lui Voiculescu si a fiicei sale Camelia, intr-un scandal in care este implicata loteria romana". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.