Incepind de azi, se va desfasura prima editie a Festivalului „Esti spectator? Ia ARTitudine!"

Conform unui sondaj comandat de Delegatia Comisiei Europene, 42% dintre romani sint de parere ca nu ne pasa unii de altii. Aceasta a fost una dintre premisele de la care a pornit campania sociala „Esti spectator? Ia ARTitudine!", organizata de Asociatia A.R.T. Fusion si Fundatia „Noi Orizonturi".

Inceputa in luna martie, campania urmareste sa activeze initiativa tinerilor, folosindu-se de mijloacele pe care le pune la dispozitie arta. Nu este vorba despre orice fel de arta, ci despre formele ei participative: teatru social, fotografie sau muzica. Mai mult decit atit, organizatorii incearca sa atraga atentia asupra unor probleme foarte frecvente, cum ar fi discriminarea. Initiativa vizeaza scoaterea din amorteala si inertie a societatii civile romanesti in ceea ce priveste implicarea in asemenea probleme. Primul eveniment din aceasta campanie, intitulat „Re-Creeaza Artitudinea prin Teatru Forum", a avut loc la Constanta, propunind un exercitiu de teatru care sa implice spectatorii si sa stirneasca reactii.

Urmatorul pas din acest program incepe astazi, pe terasa La Motoare. Aici se va desfasura, timp de trei zile, prima editie a Festivalului „Esti spectator? Ia ARTitudine!". Pe durata festivalului vor avea loc expozitii de fotografie, dezbateri, piese de teatru, proiectii de film si concerte. Dat fiind specificul campaniei, temele care vor fi abordate in toate aceste activitati sint legate de indiferenta, diversitate, discriminare si egalitatea de sanse. In prima zi, pe 24 mai, va avea loc, printre altele, o dezbatere publica, ai carei invitati principali vor fi regizorul Dan Puric si jurnalistul Mircea Toma. In cea de-a doua zi vor fi prezentate atit spectacole de teatru forum si interactive, cit si celebra piesa „Monoloagele vaginului". Ultima zi a festivalului este rezervata muzicii: trupele Dutevino, Kumm, Blazzaj si Luna Amara vor concerta pe terasa La Motoare incepind cu ora 17.30.

Despre ultima expozitie a lui Gili Mocanu si Dumitru Gorzo, pe www.cotidianul.ro/select