Tezele politicienilor pe tema rezultatelor si a prezentei la referendum sint desfiintate de specialistii in procente.

„O victorie fara glorie", „Basescu votat doar de 30% din populatie", „alegerea zilei de simbata", „program de votare mai scurt cu o ora", „romani impiedicati sa voteze in strainatate" - sint doar citeva dintre teoriile lansate de liderii politici pe tema rezultatelor votului de simbata. Sociologii contactati ieri de Cotidianul le desfiinteaza pe toate.

La doar citeva minute de la afisarea primelor estimari ale referendumului, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu si Dan Voiculescu, adica principalii contestatari ai lui Traian Basescu, tagaduiau succesul categoric al acestuia, acuzind prezenta scazuta la vot. Simple declaratii politice, sustine Alexandru Toth, sociolog la Gallup Romania. „Victoria lui Traian Basescu e covirsitoare. Problema e ca nimeni nu vrea sa recunoasca acest esec ingrozitor. Referendumul nu e un sondaj de opinie, iar 45% prezenta mi se pare un indice destul de bun", crede acesta.

Teoria lipsei de reprezentativitate a votului de simbata e infirmata si de directorul IMAS, Doru Petruti. „Reprezentativitatea trebuie sa o raportam la cei care s-au prezentat la urne si care ii reprezinta si pe cei care nu au votat. Astea sint regulile jocului", sustine Petruti. In plus, acesta crede ca liderii politici care pun la indoiala legitimitatea rezultatelor „incearca sa schimbe sistemul de referinta, sa puna problema in alta parte decit in propria ograda". „Problema tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia PD, este ca nu au lider care sa contrabalanseze notorietatea lui Traian Basescu. Dovada: aceste partide nu au reusit sa convinga prea multi alegatori de necesitatea demiterii, iar o mare parte din electoratul lor a votat cu Traian Basescu", este de parere seful IMAS.

Sociologii resping si teza celor care pun absenteismul pe seama alegerii zilei de simbata in locul celei de duminica pentru desfasurarea scrutinului. „E o discutie subtire. Cei care au dorit sa vina la vot au venit oricum. Daca era soare, se spunea ca lumea s-a dus la gratar. Campaniile au avut eficienta extrem de scazuta. Populatia e satula de scandaluri. Asta e realitatea", spune Doru Petruti. Nici faptul ca s-a votat pina la ora 20.00 si nu pina la 21.00 nu a contat prea mult, crede sociologul Mircea Kivu. „Eu nu imi amintesc sa fi vazut la televizor cozi in fata sectiilor de votare, cu exceptia celor din strainatate. Si in acest caz insa, matematic, influenta acestor voturi ar fi fost minima", spune acesta.

Rezultatele finale ale referendumului din 19 mai, in functie de judet, le puteti afla la www.cotidianul.ro/select