Transparency International Romania considera ca raspandirea coruptiei in tara noastra a luat amploare in ultimul an, pe fondul luptei politice in care au fost implicate si institutiile cu atributii in combaterea fe


 

Transparency International Romania considera ca raspandirea coruptiei in tara noastra a luat amploare in ultimul an, pe fondul luptei politice in care au fost implicate si institutiile cu atributii in combaterea fenomenului, informeaza Mediafax.

 Factorii de decizie "s-au culcat pe urechea aderarii la UE, lasand la o parte implementarea legilor existente", astfel incat "coruptia a ramas la acelasi nivel de raspandire, ba chiar s-a dus in directii noi", a declarat Iuliana Cospanaru, autorul raportului privind Romania.
"Putem spune, mai plastic, ca, in ultimul an, pacientul bolnav de cancer a stat pe masa de operatie, iar in jurul sau chirurgii s-au certat pe metode si proceduri de operatii estetice", a spus Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, cu ocazia lansarii Raportului National asupra Coruptiei din 2007.
Documentul a luat in calcul evenimentele petrecute in perioada aprilie 2006-martie 2007, dar si modificarile legislative si metodele de lupta impotriva coruptiei implementate in aceasta perioada.

 
ASPECTE POZITIVE. Chiar daca in general tonul este critic, raportul a identificat si aspecte pozitive. "Am fost surprinsi sa constatam ca in Politie exista un nivel mai scazut de coruptie decat in perioada studiata anterior", a declarat Alistar. Chiar daca a fost adoptata foarte recent, Transparency International Romania a trecut la capitolul "realizari pozitive" adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate. "Asteptam implementarea. Putem spune, ca si in anii anteriori, ca, trecand peste aberatiile legislative pe care le comite Parlamentul Romaniei, in sistemul legislativ exista destule prevederi care ar putea imbunatati realmente situatia, insa ele nu sunt aplicate", a conchis Alistar.

Raportul anual al Amnesty International din SUA a fost criticat dur, ca de fiecare data, de administratia prezidentiala de la Washington. "Este foarte clar ca Amnesty International vede in noi un sac de box ideologic foarte practic si, din nefericire, nu e ceva nou", a opinat Tom Casey, purtator de cuvant al Departamentului american de Stat. "Raportul este citit din nefericire mai mult ca un document politic decat ca o evaluare onesta a drepturilor omului in lume", a mai spus Casey.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.