Clientii companiilor de telefonie mobila vor beneficia de tarife de roaming reduse substantial incepind chiar din aceasta vara.

Parlamentul European a aprobat ieri, cu o majoritate covirsitoare de voturi, planul de limitare a tarifelor de roaming care va permite reducerea costurilor asociate utilizarii telefonului mobil in spatiul blocului comunitar. Comisia Europeana sustine ca implementarea noilor standarde va reduce cu un sfert preturile platite in prezent de cetatenii europeni pentru efectuarea si receptionarea de apeluri din strainatate.

Noile reglementari vor deveni o parte a legislatiei UE, aplicabila la nivelul tuturor celor 27 de state membre, dupa publicarea in Monitorul Oficial, care ar putea avea loc la jumatatea lunii iunie. „Vrem ca acest tarif sa fie o protectie impotriva facturilor exorbitante", a declarat deputatul austriac Paul Rubig, citat de Reuters.

Tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut in primul an, in timp ce limita de pret pentru apelurile receptionate va fi de 24 de eurocenti pe minut. Aceste preturi vor scadea la 46, respectiv 22 de eurocenti, in al doilea an de la introducerea noilor norme, urmind sa coboare in al treilea an la 43, respectiv 19 eurocenti pe minut. Comisia Europeana arata ca romanii si bulgarii din Marea Britanie platesc 9,52 euro, respectiv 7,95 euro, pentru efectuarea unui apel catre tara de origine, cu o durata de patru minute, si 5,47 euro, respectiv 3,17 euro, pentru apelurile receptionate. Autoritatea de Reglementare in Comunicatii de la Bucuresti a anuntat ca reglementarile Comisiei se vor aplica obligatoriu operatorilor de telefonie din Romania.