Mircea Geoana si cativa vicepresedinti social-democrati au decis ieri, in urma unei intalniri desfasurate la sediul central al partidului din soseaua Kiseleff, sa ceara PD si PNL, in cadrul negocierilor pe care le vor avea, includerea PSD intr-o v
Mircea Geoana si cativa vicepresedinti social-democrati au decis ieri, in urma unei intalniri desfasurate la sediul central al partidului din soseaua Kiseleff, sa ceara PD si PNL, in cadrul negocierilor pe care le vor avea, includerea PSD intr-o viitoare formula guvernamentala. Social-democratii vor sa fructifice singurul lor avantaj de moment: numarul parlamentarilor PSD.
Constienti ca au cel mai numeros grup parlamentar de la Senat si Camera Deputatilor si ca fara ei orice Guvern (fie PD, fie PNL) nu ar avea viata usoara, pesedistii vor sa forteze usa Palatului Victoria. Un semnal in sensul pregatirii de guvernare l-a dat presedintele PSD, intr-o scrisoare, transmisa parlamentarilor partidului. Geoana a sustinut in epistola ca "in orice varianta trebuie sa ne asumam fiecare responsabilitatea" pentru infrangerea de la referendum. "Trebuie sa fim pregatiti ca in orice moment sa preluam guvernarea. Nu avem timp pentru decontarea infrangerii de la referendum", a sustinut liderul PSD. De altfel, Geoana a stabilit ieri agenda discutiilor si potrivit unor surse din partid primii cu care vor negocia pesedistii vor fi liberalii. "Vom vedea care sunt ofertele si vom analiza. Noi suntem deschisi oricaror propuneri care vor veni si vom prezenta apoi datele in cadrul unui Comitet Executiv. Acolo se va alege varianta cea mai buna", ne-a declarat un lider al partidului. Potrivit aceleasi surse, viziunea PSD tine insa participarea la guvernare. "Trebuie sa ne sprijinim primarii", ne-a declarat alta sursa, subliniind ca numai la guvernare obtii si banii atat de necesari PSD-ului in acest moment. "Nu stiu daca vom cere functia de prim-ministru pentru ca este periculos. Asta ar presupune sa-i dai cartile lui Basescu. Esti practic la mana lui. Nu stii daca-l va numi, nu stii daca va conlucra cu el. Risti extrem de mult", ne-au mentionat liderii PSD.
Executiv PSD
sau anticipate
In schimb, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus a vorbit ieri, la Realitatea TV, de negocierea unui Guvern format de PSD sau de alegeri anticipate. "Noi suntem intr-o situatie foarte simpla de fapt. La aceasta ora Guvernul nu are o majoritate in Parlament si in consecinta nu poate sa reziste. Mai devreme sau mai tarziu cade. Sunt in consecinta obligatorii negocieri intre partide, poate se gaseste o majoritate care sa sustina acest Guvern", a spus vicepresedintele PSD. Intrebat cum se vor intelege oligarhii PSD cu ceilalti oligarhi din celelalte partide, Rus a declarat: "Oligarhii ... putem sa punem a doua generatie din partide care sunt mai putin atacati pe aceste teme, dar alte solutii decat in interiorul nostru nu avem unde cauta". El a mai spus ca PD trebuie sa se hotarasca in ce tabara se afla".
Scenariul UPSC
Vicepresedintele UPSC, Paul Sarbu, a afirmat, ieri, intr-un comunicat de presa, ca un coleg de-al sau de partid ar fi surprins o discutie dintre Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana in care cei doi ar fi stabilit formarea unui Guvern PNL-PSD, condus de Mihai Tanasescu, informeaza NewsIn. "Cu totul intamplator, am aflat ca astazi a avut loc o intalnire intre liderii PNL si PSD in care s-a stabilit ca viitorul Guvern sa fie format din liberali si social-democrati. Discutia dintre Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana a fost pregatita de Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc. Mihai Tanasescu ar urma sa primeasca sarcina de a elabora un program de guvernare", se arata in comunicatul de presa al lui Paul Sarbu. "Informatia se bazeaza pe franturi ale unei discutii private purtate intr-un loc public", a sustinut Sarbu. (Roxana ANDRONIC)
Ambasadorul Marii Britanii, intempestiv la Geoana
Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a avut ieri o discutie tete-a-tete cu presedintele PSD, Mircea Geoana, continutul acesteia nefiind divulgat presei. Vizita oficialului britanic s-a produs exact in momentul in care la sediul central al PSD liderii social-democrati isi faceau calculele privind posibilitatea intrarii partidului la guvernare.
M. PAUN - Ziua foto Robin Barnett nu a oferit detalii despre scopul vizitei sale, insa a intrat in cabinetul lui Geoana unde se desfasura discutia in formula restransa a conducerii PSD. "Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a avut astazi (ieri, n.red.) o intalnire cu presedintele PSD, Mircea Geoana. Misiunea diplomatica britanica pastreaza o legatura stransa atat cu partidele aflate la guvernare, cat si cu partide aflate in Opozitie", a fost punctul de vedere remis ZIUA de catre misiunea diplomatica britanica. Chiar daca secretarul general al PSD - Titus Corlatean - a vorbit despre o "vizita de curtoazie", prezenta lui Barnett la PSD nu ar trebui privita ca o intamplare.
Reprezentantii oficiali ai statelor din Comunitatea Europeana si ai Statelor Unite, s-au aflat, in momente cheie, in mijlocul evenimentelor din Romania, luand adesea pozitii pe marginea acestora. Presa a titrat faptul ca diplomati ai SUA si Comisiei Europene s-au acreditat la referendumul din 19 mai, demers ce a fost interpretat ca un avertisment. Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economice, justitie, afaceri interne din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, secretarul Ambasadei Irlandei, David Nooan, consilierul Ambasadei Germaniei, Malchow Olaf, seful adjunct al Ambasadei Marii Britanii, Hall Philip Ridley si reprezentantul Ambasadei Suediei, Ana Ekberd, dar si cel al Bancii Mondiale si-au anuntat prezenta la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, de acum doua saptamani, cand s-a discutat cererea de revocare a procurorului sef de sectie a DNA, Doru Tulus. Prezenta diplomatilor europeni la astfel de dezbateri a constituit o premiera pentru sistemul judiciar romanesc. Cu doar cateva zile inaintea referendumului ambasadorul Statelor Unite, Nicholas Taubman, a discutat cu procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, despre ultimele evenimente din Romania, care au ridicat semne de intrebare la Washington si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei. Taubman aprecia atunci activitatea sefului DNA Daniel Morar. (R.A., A.H., A.M.L.)
Severin i-a scris lui Brok
Seful delegatiei europarlamentarilor PSD,
Adrian Severin (foto), i-a scris europarlamentarului Elmar Brok pentru a-i demonstra falsitatea argumentelor legate de alegerile parlamentare anticipate, precizand ca votul la referendumul din 19 mai s-a referit strict la demiterea presedintelui Traian Basescu.
"In primul rand, referendumul organizat la 19 mai nu a fost unul in care electoratul a fost chemat sa spuna daca este pentru sau contra unor anumite reforme, pro sau contra unor oligarhi corupti, ci unul care a intrebat oamenii daca presedintele ar trebui sau nu sa ramana in functie dupa lipsa sa de cooperare cu Parlamentul", a sustinut Adrian Severin, in scrisoarea trimisa ieri lui Elmar Brok, citat de Mediafax. Europarlamentarul roman l-a "invitat" pe Brok ca, in caz de dubii legate de modalitatea in care Romania foloseste fondurile europene sau masura in care progreseaza in domeniul justitiei si afacerilor interne, sa ceara clarificari de la Comisia Europeana. "Credem ca utilizarea fondurilor europene sau progresul reformelor sunt complet separate de chestiunea alegerilor anticipate si deci nu pot fi folosite ca argument pentru a determina organizarea unor asemenea alegeri", potrivit lui Severin. Europarlamentarul german a avertizat ca rezultatul votului la referendum impune organizarea imediata a alegerilor anticipate. (R.A.)
PNL a respins propunerea
lui Orban
Liberalii s-au reunit ieri, in sedinta Delegatiei Permanente a partidului pentru a analiza campania pentru referendum si pentru a dezbate propunerea lui Ludovin Orban de iesire a formatiunii de la guvernare. "Primul punct al sedintei se constituie intr-o analiza temeinica asupra activitatii organizatiilor judetene PNL in campania pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu. De asemenea, se va discuta si pe marginea propunerii facuta de PNL Bucuresti cu privire la iesirea de la guvernare a partidului", a declarat secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu. In ceea ce priveste pozitia lui Ludovic Orban cu privire la trecerea PNL in opozitie, majoritatea liderilor de filiala s-au pronuntat deja impotriva acestei propuneri. De asemenea, Biroul Politic Central al formatiunii s-a exprimat deja "covarsitor" impotriva propunerii lui Orban, asa cum a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu. Propunerea lui Orban de iesire a PNL de la guvernare are foarte putini adepti, in conditiile in care liderii filialelor liberale vor sa-si consolideze puterea in teritoriu, dupa ce PD a fost scos de la guvernare. (R.G.)
Stoica condamna negocierile
PD-PSD
Presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica a declarat ieri, citat de Mediafax, ca "eventualele negocieri PD-PSD pentru o noua majoritate ar fi "in contradictie cu vointa electoratului, clar exprimata la referendum" si ca ar duce la "confuzii", in loc de clarificari "nete" ale scenei politice. Liderul liberal-democrat a spus ca " toti liderii politici care s-au exprimat cu ocazia referendumului impotriva aliantei PSD-PNL-PRM-PC nu trebuie sa uite lectia data" de aceasta consultare electorala si ca prioritare ar trebui sa fie eforturile de unificare a fortelor de dreapta, in conditiile in care "jocul politic european este bazat pe delimitarea clara intre stanga si dreapta". "Este ridicol sa-l auzi pe Calin Popescu Tariceanu vorbind de asta. A ratat sansa in 2005, cand a facut doua gafe: a refuzat sa inceapa demersurile pentru afilierea PNL la PPE si a refuzat alegerile anticipate", a mai spus Stoica, remarcand faptul ca, de vreme ce PNL "se afla intr-un partid european de centru-stanga", este un "nonsens" sa vorbeasca de unificarea fortelor de centru-dreapta din Romania. (R.A.)
Boc: anticipate si europarlamentare
Presedintele PD, Emil Boc, considera ca alegerile europarlamentare s-ar putea desfasura in aceeasi zi cu cele anticipate, facandu-se astfel o economie la buget de cel putin 20 de milioane de euro. In opinia acestuia, la alegeri ar putea fi trei buletine de vot - pentru Senat, pentru Camera Deputatilor si unul pentru Parlamentul European. El a reafirmat ca este exclusa in acest moment orice formula de guvernare PD si PSD. "Avem acest lucru si in programul politic din 2004, ca in aceasta guvernare nu vom face nici un fel de combinatie cu PSD, nici la guvernare cu el, nici de sustinere a lui in Parlament", a aratat liderul PD, care sustine ca democratii vor vota orice motiune de cenzura ce va fi intiata pentrru caderea cabinetului ca o modalitate de a se ajunge la anticipate si, in acelasi timp, vor vota impotriva oricarui Guvern care se va incerca a se forma inainte de alegeri. El a negat ca a avut discutii si negocieri pe marginea intrarii la guvernare alaturi de PSD, "nici cu grupul de la Iasi, nici de la Bacau, nici de la Cluj". "PSD trebuie sa isi caute parteneri de guvernare in alta parte, si nu la PD", a conchis Boc. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.