"Credem ca seful statului roman ar trebui sa faca declaratii mult mai bune. In plus, el trebuie sa garanteze ca nici un oficial al statului nu face remarci de acest gen, adica rasiste si sexiste. Presedintele are responsabilitatea de a promova integr
"Credem ca seful statului roman ar trebui sa faca declaratii mult mai bune. In plus, el trebuie sa garanteze ca nici un oficial al statului nu face remarci de acest gen, adica rasiste si sexiste. Presedintele are responsabilitatea de a promova integrarea sociala a diferitelor categorii de oameni din Romania", a apreciat Diaz. In opinia acestuia, incidentul lui Basescu cu o jurnalista a postului de televiziune Antena 1 este "in mod particular grava", din punctul de vedere al discriminarii minoritatii rome. "E o problema politica, dar si una care priveste accesul la drepturi sociale si economice. Raportul anual al Amnesty International pe anul 2006 arata ca domeniile principale de ingrijorare in privinta Romaniei sunt discriminarea romilor si brutalitatea Politiei. Am anchetat problemele legate de violenta impotriva femeilor si violenta domestica", a spus Diaz. In finalul declaratiei sale, acesta a tinut sa arate ca atat discriminarea, cat si violenta impotriva femeii "sunt chestiuni ce au nevoie de un efort sustinut din partea autoritatilor". "Statul trebuie sa faca pasii necesari astfel incat aceste probleme sa nu se repete. De aceea este asa de ingrijorator ca presedintele tarii face asemenea declaratii", a conchis Diaz. (G.D.)
Boicotarea lui Basescu, un lucru bun
Organizatia Reporteri Fara Frontiere afirma, referindu-se la incidentul dintre Traian Basescu si o jurnalista, ca cea mai importanta persoana a statului roman trebuie sa dea exemplu, cu atat mai mult cu cat e seful unei tari care tocmai a intrat in UE, iar din pacate Basescu si-a aratat slabiciunea, informeaza Mediafax.
Elsa Vidal, responsabil pentru Europa si fosta URSS la Reporteri fara Frontiere, a declarat, ieri ca daca presedintele Traian Basescu are un temperament sangvin sau nu, e treaba acestuia, insa el trebuie sa dea exemplu, cu atat mai mult cu cat e seful unei tari care tocmai a intrat in Uniunea Europeana. "Chiar daca presedintele spune, in apararea sa, ca a lansat aceasta insulta intr-un spatiu privat (nr.- masina sa) nu cred ca poate fi facuta distinctia intre spatiu public si spatiu privat pentru un sef de stat. Cred inca o data ca seful statului are datoria sa se comporte exemplar. Din pacate, presedintele Basescu si-a aratat slabiciunea", a afirmat oficialul Reporteri fara Frontiere. Referitor la intentia unei parti a mass-media romana de a boicota intoarcerea presedintelui, Elsa Vidal a sustinut ca presa da dovada de inteligenta si vitalitate alegand acest demers. "Cred ca faptul ca presa romana se pregateste sa boicoteze intoarcerea presedintelui la Palatul Cotroceni e un lucru bun. Presa da dovada de inteligenta si de vitalitate alegand acest demers. E o zi importanta pentru presedinte, iar presa s-a gandit sa ii dea replica cu armele de care dispune. Daca dispretuiesti informatia, ea se poate intoarce impotriva ta. Cand esti un om politic si o figura publica, ai nevoie de jurnalisti ca sa traiesti. E o reactie care mi se pare foarte adaptata", a declarat oficialul.
"Pasarica" a ajuns in Parlamentul European
Europarlamentarii social-democrati si liberali romani au relatat colegilor din Legislativul European incidentul dintre presedintele Basescu si jurnalista Pana, subliniind gravitatea faptelor comise de seful statului roman. "Condamnam aceste acte, care nu pot fi scuzate, ca fiind de natura sexista si rasista", au mentionat pesedistii, facand un apel la "o condamnare puternica din partea membrilor Parlamentului European, acest for fiind intotdeauna un aparator puternic al drepturilor omului". Europarlamentarii PSD au trimis o scrisoare comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, solicitandu-i sa condamne, la randul sau, aceste comportamente "care sunt in profunda contradictie si cu notiunile de multiculturalism si toleranta interetnica". Ei au cerut ca declaratiile si actiunile presedintelui Basescu sa fie aduse in atentia Colegiului Comisarilor, "pentru a exista o constientizare la nivelul Comisiei Europene a faptului ca inca se mai intampla asemenea evenimente neplacute, care trebuie condamnate de toate institutiile Uniunii Europene". Si europarlamentarul PNL Cristian Busoi a trimis o scrisoare colegilor din PE, informandu-i "asupra comportamentul abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana, aflata in exercitiul profesiei". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.