Premierul a spus ca in cazul de la Suceava, procurorul era obligat sa informeze despre gravul incident cel putin doua persoane, respectiv pe ministrul Educatiei si eventual pe primul ministru, aratand totodata ca exista si o deficienta legata de Insp
Premierul a spus ca in cazul de la Suceava, procurorul era obligat sa informeze despre gravul incident cel putin doua persoane, respectiv pe ministrul Educatiei si eventual pe primul ministru, aratand totodata ca exista si o deficienta legata de Inspectoratul Scolar Judetean care nu l-a informat pe ministrul de resort, acesta afland din presa despre situatie. "Salut faptul ca s-a dat un semnal in presa in baza caruia ministrul a pornit actiunea, dar nu asa functioneaza institutiile statului. Aceasta chestiune tinea si de Procuratura, sa informeze ministerul, si de Inspectoratul scolar. Acum, pe masura ce Procuratura face cercetari, trebuie sa le comunice ministerului pentru ca sa stim care sunt cauzele reale care au dus la moartea elevului, pentru ca din rapoartele preliminare am auzit ca sunt si alte lucruri care au intervenit si care pot fi considerate cauzatoare de moarte, nu numai bataia", a spus Tariceanu. El a mai aratat ca este preocupat de cazurile de violenta inregistrate in scoli in ultima perioada.
Urmariti penal
Parchetul General sustine, printr-un comunicat de presa, ca " la data de 23 mai 2007 la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava a fost inregistrata o solicitare formulata de Ministrul Educatiei, pentru a i se comunica "in limitele accesului la informatiile publice, datele, imprejurarile si cauza care a produs acest nefericit eveniment". In cursul aceleiasi zile, la aproximativ o ora de la inregistrarea solicitarii, Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava a comunicat Ministerului Educatiei informatiile solicitate. Parchetul Tribunalului Suceava a dispus inceperea urmaririi penale fata de doi adolescenti de clasa a IX-a de la Scoala de Arte si Meserii din localitatea Dumbraveni, pentru loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, in cazul elevului care a fost batut la scoala si care a murit ulterior la spital. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, Luminita Hurjui, a informat ca din probele administrate in acest caz rezulta ca in 11 mai Ciprian T. si Calin P., elevi in clasa a IX-a la Scoala de arte si meserii Dumbraveni, au mers in pauza de la ora 08.50 la clasa a VIII-a F, unde l-au acostat pe Florin Costel A.. Potrivit Mediafax, cei doi l-ar fi lovit pe adolescent la cap, pe motiv ca acesta ar fi agresat o fata, nepoata a lui Calin P. Elevul agresat nu a spus parintilor ce s-a intamplat la scoala, insa acestia au fost informati de diriginte despre acest incident. Intrebat de parinti despre acest incident, Florin Costel nu a confirmat agresiunea. Doua zile mai tarziu, in 13 mai, tanarului i s-a facut rau si a mers la spitalul din Dumbraveni, de unde a primit trimitere pentru Spitalul Judetean "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava. El a mers la spital in Suceava a doua zi, fiind internat. A fost transferat, in 16 mai, la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfanta Treime" din Iasi, unde a murit a doua zi. Din datele furnizate de spitalul iesean a reiesit ca Florin Costel A. a murit in 17 mai, orele 06:40, fiind precizat diagnosticul "fractura deschisa de baza craniana, etaj mijlociu cu interesarea peretelui posterior al canalului carotidian drept". Parchetul Tribunalului Suceava precizeaza ca in legatura cu informatiile furnizate de Politia Judeteana Suceava, potrivit carora Florin Costel A. a suferit leziunile ce au provocat ulterior decesul sau ca urmare a caderii din pod, din datele de ancheta a rezultat ca acest lucru a fost declarat de catre mama elevului, in momentul prezentarii la Spitalul Judetean Suceava. Acest aspect a fost infirmat de probele administrate. In 22 mai, Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava a solicitat IML Iasi raportul de necropsie, in care sa se precizeze cauza mortii elevului si daca exista o legatura de cauzalitate intre agresiune si decesul acestuia.
Adomnitei se roaga la Dumnezeu si pune garduri la scoli
Foto: Rompres Cristian Adomnitei (foto), ministrul Educatiei, invoca destinul, dar si lipsa gardurilor la scoli. "Sunt si lucruri pe care nu le poate controla nimeni, decat Dumnezeu. (...) Ca sa asiguram siguranta la scoala, primul lucru care trebuie facut urgent este sa ii facem imprejmuirea corecta. Este un lucru pe care lumea nu se asteapta sa il auda, dar eu il spun, pentru ca este adevarat: jumatate din scoli nu au garduri. Voi obliga primariile sa suporte aceste investitii. Nu poti decat sa faci in asa fel incat sa le creezi elevilor cat mai putine ocazii sa ajunga sa aiba altercatii. Si, bineinteles, sa fie niste reguli foarte clare la scoala. Sunt masuri care tin evident de regulament, dar avem cabinetele de consiliere socio-pedagogica, psihologica. Mai atenta monitorizare de catre profesori si diriginti a copiilor, lucruri clare de facut", a declarat, ieri, Adomnitei. Seful Educatiei a cerut o ancheta separata de cea a Politiei si anunta masuri dure impotriva celor responsabili: "Vor fi verificati directorul de acolo si dirigintele, profesorii care erau la scoala in acea zi. Si, cel mai grav lucru care mi se pare mie acum, dar astept raportul Comisiei de ancheta, il reprezinta faptul ca Inspectoratul Scolar Suceava nu a trimis nici o informare pret de zece zile. Si daca nu ii sunam eu, nici nu mi-ar fi trimis. Eu nu voi accepta nici o alta masura decat demiterea in bloc a conducerii Inspectoratului Suceava". Cristian Adomnitei a admis ca in fiecare scoala ar trebui sa existe un psiholog - care, prin consiliere, sa reduca macar, daca nu sa elimine, actele de agresivitate -, dar considera primordiala angajarea in toate scolile din Romania a profesorilor titulari, nu suplinitori. (Magda SEVERIN)
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.