Dupa ce zilele trecute regizorul Cristian Mungiu a devenit unul dintre cei preferati de criticii aflati la Cannes cu al sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", ieri, lumea buna a cinematografiei aflata in sala Bunuel a redescoperit "Padurea spanzuratilor", capodopera lui Liviu Ciulei, premiata pe Croazeta in urma cu peste 40 de ani.
Propunerea ca filmul regizat de Liviu Ciulei - singura productie romaneasca din retrospectiva "Clasicii Cannes-ului" (infiintata cu trei ani in urma in vederea prezentarii filmelor de patrimoniu, descoperite sau restaurate) - sa fie inclus in aceasta sectiune apartine Asociatiei Culturale ArtRoumain de la Paris, condusa de Dan Burlac, precizeaza Rompres. Acesta a si propus ca filmul lui Ciulei sa fie inclus in proiectul <<World Cinema Foundation" privind conservarea capodoperelor cinematografiei mondiale, initiat de Martin Scorsese - invitatul de onoare al acestei a 60-a editii a Festivalului de la Cannes. Proiectia de gala a avut loc in prezenta protagonistului peliculei, Victor Rebengiuc, si a celebrului cineast Martin Scorsese. Regizorul Cristi Puiu a facut o scurta prezentare a acestui film pentru publicul francez.
La aceasta editie aniversara a Cannes-ului, Romania este prezenta, in competitia oficiala, cu filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (Mobra Films), iar la sectiunea "Un Certain Regard" (din componenta juriului facand parte si Cristi Puiu) a fost selectionat lung-metrajul lui Cristian Nemescu "California dreamin'" (MediaPro Pictures), iar Catalin Mitulescu participa in cadrul Atelierului Cinéfondation cu proiectul cinematografic aflat in productie "Un balon in forma de inima", atelier la care sunt inscrise 15 proiecte din tot atatea tari.
Gala Festivalului de Film de la Cannes va putea fi urmarita in direct pe TVR Cultural, duminica, de la ora 19.55. (L.D.)