Europarlamentarii au reluat saptamana aceasta dezbaterile privind problema Tratatului Constitutional. Discutiile vin ca o avanpremiera a reuniunii Consiliul European din luna iunie, la care subiectul principal se anunta a fi "viitorul Europei" si imp

Europarlamentarii au reluat saptamana aceasta dezbaterile privind problema Tratatului Constitutional. Discutiile vin ca o avanpremiera a reuniunii Consiliul European din luna iunie, la care subiectul principal se anunta a fi "viitorul Europei" si implicit, blocajul existent in prezent. Luna trecuta, Comisia parlamentara pentru afaceri constitutionale a votat o propunere de raport privind foaia de parcurs a procesului constitutional al Uniunii. Acest raport, redactat de deputatul german Elmar Brok si cel spaniol de Enrique Barón Crespo, urmeaza sa fie dezbatut in plen in iunie.

Prodi vorbeste in numele statelor pro Constitutie

Italia se declara impotriva unor schimbari radicale aduse "Constitutiei europene". Solutia propusa de premierul italian, Romano Prodi, pentru a se iesi din impas este aceea ca Tratatul constitutional sa fie adoptat si aplicat numai in statele care doresc acest lucru si nu in toate cele 27 de membre ale UE.
"In ultimii doi ani au fost ascultate numai opiniile euroscepticilor. Este timpul sa fie auziti si cei care au ratificat Tratatul inca din 2004", a spus premierul italian marti in fata Parlamentului European. Pentru a continua integrarea europeana, "trebuie sa intreprindem eforturi pentru a intelege opiniile altora. Asteptam, insa, aceeasi atitudine din partea celorlalti", a continuat Prodi. In acest context, Prodi a precizat ca "nu este neaparata nevoie ca toate statele membre sa actioneze cu aceeasi viteza".
"Deja exista proiecte europene, cum ar fi Euro sau Schengen, aplicate doar de unele state membre", a explicat seful Guvernului italian. Referindu-se la Guvernele euro-sceptice de la Varsovia, Londra si Haga - care doresc ca noul text al Tratatului sa fie modificat considerabil - fostul comisar european a spus ca spera ca propunerea sa nu se loveasca de veto-ul acestora.
Prodi a enumerat in schimb, punctele-cheie ce trebuie mentinute in documentul final: "Consolidarea politicii externe si de securitate comuna, prin investirea unui ministru european de Externe, o Presedintie stabila a Consiliului, extinderea votului cu majoritate calificata, abolirea structurii de trei piloni si cadrul juridic al Uniunii".

"UE nu are nevoie de Constitutia europeana"

Uniunea Europeana nu are nevoie de un Tratat constitutional care sa modifice fundamental relatiile dintre statele membre si blocul comunitar, comenteaza secretarul economic al Ministerului britanic de Finante, Ed Balls, potrivit editiei electronice a saptamanalului The Sunday Times. Oficialul britanic pledeaza pentru un "proeuropenism practic". Proeuropenism, pentru ca "recunoastem ca suntem mai puternici cooperand cu partenerii nostri". Si practic, deoarece "avem increderea de a ne plasa interesul national pe primul loc, sa spunem <> uneori si sa ne sustinem cauza atunci cand credem ca Europa risca sa o ia pe calea gresita". "Nu avem nevoie de un Tratat constitutional care sa modifice fundamental relatiile dintre statele membre si UE", apreciaza Ed Balls.

La Strasbourg, parerile sunt impartite

Intre timp, "multi dintre membrii PE sustin ca vor respinge orice rezultat al negocierilor care, prin comparatie cu actualul Tratat, va duce la diminuarea transparentei si eficientei in Uniune, ori la incalcarea unora dintre drepturile cetatenilor europeni", comenteaza EUobserver. "Referendumul nu trebuie folosit ca santaj", apreciaza europarlamentarul german Brok.

Tratatul Constitutional - situatia in statele membre

16 state care au ratificat Tratatul: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Romania, Slovenia si Spania (Spania si Luxemburg prin referendum).
2 state care urmeaza sa incheie procesul de ratificare: Germania si Slovacia.
2 state care au refuzat ratificarea: Franta si Olanda.
7 state care inca nu au ratificat: Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Polonia, Republica Ceha, Portugalia si Suedia.

Pozitia Parlamentului European

La 12 ianuarie 2005, Parlamentul European a adoptat, cu larga majoritate, un raport ce sprijina Tratatul Constitutional pentru Europa si ratificarea sa. Raportul a fost adoptat cu 500 voturi pentru, 137 impotriva si 40 abtineri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.