DNA a predat instantei un grup specializat in tranzactii fictive cu produse petroliere. Prejudiciu: 4,5 milioane de euro.

Capul retelei este Tiberiu Cristodorescu, notoriu in Iasi mai ales pentru camatarie. Anul trecut a fost planuita o tentativa de asasinat asupra sa, pentru controlul lumii interlope locale. Cercetarile procurorilor vizeaza perioada 2004-2006, cind grupul a derulat operatiuni comerciale fictive cu produse petroliere, scutite temporar de la plata accizelor (degresanti, uleiuri minerale, motorina pentru nave). In realitate, aceste produse erau vindute drept carburanti auto, pentru care trebuie platite taxe.

Profitul ilicit a fost transferat prin conturile bancare ale unor firme-fantoma si partial reinvestit in circuitul contabil fictiv, ori transferat intre membrii gruparii, dupa ce a fost ridicat in numerar din conturi prin interpusi. Alaturi de Cristodorescu, asociat la SC Ileda Group SRL Iasi, mai sint inculpati Ovidiu-Ioan Sarca-Brad, asociat si administrator la SC Cation Fashion SRL Ganeasa, judetul Olt, Lucian Cartas, director la SC Mass Energy SRL Iasi, Emanuela Tascu, economist angajat la S.C.C.F. - Grup Colas SA Iasi, si Paul Radulescu, director la SC Radox Inermed SRL Bucuresti. Acestia sint judecati in stare de libertate. Un membru al grupului, Sorin Crivat, fost consilier in Ministerul Economiei si Comertului, a murit, in martie, in Penitenciarul Codlea.

„Parchetul nu are probe impotriva clientului meu, in afara de inregistrari de convorbiri telefonice. Sint peste 30 de firme, numite de procurori «fantoma», dar acestea sint reale, inregistrate legal", ne-a declarat Miruna Curecheru, avocata lui Tiberiu Cristodorescu.