Omul de afaceri rus Andrei Lugovoi, acuzat de asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko, se declara nevinovat si acuza presa ca i-a creat o imagine de criminal perfid.

Parchetul britanic a anuntat miercuri ca va lansa oficial, in urmatoarele zile, procedura de extradare a fostului agent al KGB Andrei Lugovoi, acuzat de uciderea lui Aleksandr Litvinenko. Autoritatile ruse spun insa ca extradarea cetatenilor rusi spre alte state contravine Constitutiei Rusiei.

Lugovoi neaga ca ar fi savirsit aceasta crima si considera decizia procurorilor drept una politica. „Imi exprim neincrederea in legatura cu asa-zisele probe strinse de justitia britanica", a spus el, adaugind ca va face declaratii publice surprinzatoare referitoare la personalitati de origine rusa. Lugovoi sustine ca n-a primit nici o notificare din partea justitiei britanice si ca a aflat din presa despre acest lucru.

Andrei Lugovoi a fost agent KGB la sfirsitul anilor ’80, intr-un departament ce asigura protectia liderilor sovietici. El s-a retras din FSB (fostul KGB) in 1996 si s-a angajat ca director al serviciului de securitate al miliardarului Boris Berezovski. Unul dintre baronii economiei ruse, Berezovski s-a imbogatit in urma privatizarilor dubioase din anii ‘90.

De la izbucnirea scandalului, in noiembrie 2006, Lugovoi, care spune ca nu se asaza niciodata intr-un restaurant cu spatele la intrare, si-a sustinut nevinovatia. In interviurile acordate, el se declara dispus sa coopereze cu justitia britanica, ce l-a interogat in decembrie la Moscova. Cind a venit insa vorba despre extradare, a devenit ironic. „Puteti scrie ca Lugovoi a ris cind a citit articolul din «The Guardian» privitor la extradarea sa", a spus fostul agent devenit om de afaceri dupa caderea URSS.