Atentia care trebuie focalizata pe justitie in viitorul imediat si mediu trebuie sa fie cel putin la fel de mare ca si pina acum.

In campania electorala, justitia a fost explorata mediatic aproape exclusiv din unghiul care releva abuzurile sau tentativele de abuzuri indreptate impotriva sistemului de noua echipa ministeriala, butonata din culise de personaje cu un trecut care trebuie bine protejat. O asemenea perspectiva era inevitabila intr-o confruntare in care se poate puncta sigur lovind in slabiciunile adversarilor. In privinta justitiei, am vazut cu totii pe parcursul celor citeva saptamini de campanie, minusurile au fost evidente, ceea ce inseamna, in consecinta, ca si „munitia" oferita de actualii administratori ai sistemului de justitie a fost la indemina.

Pe linga aceasta, a mai fost insa ceva care merita, neaparat, subliniat. Am fost, de fapt, martorii unui mare eveniment care, din motive electorale, s-a consumat intr-o relativa discretie. Este pentru prima data cind, supusi unor presiuni si intimidari fatise, mai multi magistrati reactioneaza asa cum e just sa o faca. In decursul citorva zile, la DNA, la Ministerul Justitiei, la Consiliul Superior al Magistraturii s-au inregistrat iesiri publice fara echivoc in care reprezentanti de rang inalt ai acestor institutii au condamnat - verbal sau, la limita, chiar prin demisia lor - interventiile brutale in bunul mers al justitiei. Daniel Morar, Doru Tulus, Codruta Kövesi, Laura Stefan, Cristian Danilet si altii au vorbit si s-au impotrivit. Dupa ani buni in care justitia din Romania era o problema grava pe agenda cancelariilor occidentale si pentru motivul ca aceia care erau plasati in functiile-cheie din sistemul juridic plecau, prea usor, ritualic si rusinos, capul si executau comenzi politice, iata ca acum exista o masa critica la nivelul justitiei autohtone care are indrazneala - de bun augur - de a refuza imixtiunile politice. Cine spune ca reactiile acestea sint putin lucru se insala amarnic. Ele inseamna, de fapt, foarte mult. Impreuna cu atentia sporita - si, inca o data, bine venita - a Occidentului, impreuna cu semnalele care vin de la Comisia Europeana si care sint necrutatoare (riscul activarii clauzei de salvgardare este real!) impotrivirea din interiorul sistemul de justitie este datatoare de speranta. Inca ceva: fie si numai prin comparatie, se vede ce mandat „galactic" a facut Monica Macovei la Ministerul Justitiei.

Cristian PATRASCONIU este senior editor la Cotidianul.