Pentru prima oara, Institutul European de Design (IED) propune romanilor ca in 2008 sa urmeze un master in design auto, la Torino, sau in design de iahturi, la Venetia. Acestea dureaza zece luni si sint impartite in cursuri teoretice, laboratoare, activitati individuale de design si un stagiu de 480 de ore. „Se pune foarte mult accentul pe partea practica. De exemplu, in cazul masterului in design auto, fiecare lucreaza pe portiuni. Rezultatul apare in fiecare an la Salonul de la Geneva", spune Diana Popescu, director de marketing la Edu Project, reprezentanta Institutului European de Design in Romania.

Programul de master in design de iahturi are ca obiectiv principal instruirea profesionistilor in domeniu, astfel incit acestia sa fie capabili sa conduca intregul proces de proiectare si de constructie ale unui iaht. Pretul pentru un master la IED este de 13.900 de euro, iar inscrierile se fac pina in luna decembrie a acestui an. „Suma este foarte mare si acopera doar taxa de scolarizare si un laptop. Costurile acestea sint facute sa fie suportate de catre companii", explica Diana Popescu.

Dupa finalizarea cursurilor, masteranzii se pot angaja in orice firma care produce ambarcatiuni sau care are preocupari in domeniu, cum ar fi revistele de specialitate. In Romania exista un singur santier naval unde se asambleaza iahturi, si anume la Oltenita, iar la Giurgiu se construiesc salupe de lux.

Mai multe informatii despre programul de master in design, pe www.cotidianul.ro/select