Cheltuielile lunare ale unui proprietar dintr-un bloc nou vor fi mai mari decit ale celor din blocurile vechi.

Pe lista de intretinere a celor care vor locui in noi cartiere vor fi trecute utilitati si servicii care nu sint luate in calcul in cazul celor care locuiesc in cartierele construite inainte de evenimentele din 1989. Conform unui studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania, in cazul apartamentelor vechi intretinerea este intre 50 si 150 de euro lunar, in vreme ce in cazul noilor ansambluri rezidentiale se va ajunge si la 200-300 de euro, in functie de facilitatile oferite de developer, valabile pentru proiecte destinate clasei medii. „Pina acum nu s-au dat in folosinta mari ansambluri rezidentiale, insa acestea sint estimari pe care le facem si noi, si dezvoltatorii", spune Razvan Stroescu, Manager Residential Brokerage la compania Coldwell Bankers.

Valoarea intretinerii va depinde de dimensiunile ansamblului. Asta pentru ca cei care locuiesc in acesta vor plati, pentru o dezvoltare mai mare, cu peste 200 de apartamente, serviciile unei firme care va administra proprietatea. „La ansamblurile mici este mai simplu, se poate plati mai usor o femeie de serviciu sau un paznic. Daca sint necesare peste sase sau sapte persoane pentru intretinerea ansamblului este nevoie de un management", mai spune Razvan Stroescu. „In cazul noilor ansambluri, vorbim despre apartamente mai mari, dar si de spatii comune mai mari, care trebuie si ele contorizate. Administrarea parcurilor, a spatiilor de joaca pentru copii, a aleilor, securitatea complexului s.a.m.d. reprezinta costuri ce se aduna la factura totala de intretinere", se arata in studiul Coldwell Bankers.

Iluminatul nu va mai fi public. „Dezvoltatorul este cel care face cartierul. Astfel, pina la iesirea pe poarta complexului se platesc utilitatile ca si cum ar fi pe casa scarii. Iluminatul va fi privat, la fel si curatenia pe aleile complexului", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. In cazul parcarilor subterane vor mai aparea cheltuieli pentru ventilarea acestora.

Bani de caldura Apartamentele sint mai spatioase, mai confortabile, dar acest lucru inseamna si ca va trebui incalzita, in timpul iernii, o suprafata mai mare. Este drept, noile constructii beneficiaza de izolare termica, spre deosebire de blocurile vechi. Un avantaj in cazul unui astfel de complex il reprezinta insa faptul ca nu vor mai aparea certurile, atit de comune in blocurile vechi, atunci cind vine vorba despre plata pentru intretinerea si repararea cladirii.

Vezi cu cit se vind proprietati de lux pe toate continentele, pe www.cotidianul.ro/select