Revista "22" publica un Protest in ultimul sau numar referitor la iesirea sefului Statului, dar el apartine Ligii Pro Europa si este iscalit exclusiv de presedinta acestei asociatii. In acelasi numar, fara sa clipeasca, vreo trei-patru intelectuali e
Revista "22" publica un Protest in ultimul sau numar referitor la iesirea sefului Statului, dar el apartine Ligii Pro Europa si este iscalit exclusiv de presedinta acestei asociatii. In acelasi numar, fara sa clipeasca, vreo trei-patru intelectuali elogiaza tocmai "civismul" lui Traian Basescu. "Privind retrospectiv - scrie Ion Stanomir - , principala realizare a presedintelui Basescu, in aceste zile de campanie, a fost aceea de a retrezi un instinct civic la nivelul natiunii". E prea de tot. E ca si cum ai vorbi despre duiosia unui violator sau de gingasiile unui bataus.
Sciitorul Bedros Horasangian socoteste invectiva lui Traian Basescu o "boacana" fara sa se gandeasca ce s-ar fi intamplat daca ziarista de la Antena 1 ar fi fost o armeanca... Firesc ar fi fost ca suta de intelectuali care au publicat saptamanile trecute un nesarat Apel de sustinere a lui Traian Basescu sa vina cu un protest - specialitatea lor - care sa sanctioneze drastic huliganismul presedintelui Romaniei. Cu atat mai mult cu cat carturarii si belferii sunt nespus de sensibili la capitolul limbaj. De la Heidegger la Barthes, si de la Faucoult la Derrida, gandirea secolului trecut, in spiritul careia s-au format intelectualii nostri de vitrina atat de "up to date", este marcata de limbaj. Filozofia ultimului veac a fost una a Limbajului. De aici si hipersensibilizarea invatatilor locali in raport cu expresiile scatologice din "Romania Mare".
Traian Basescu n-a spus in public "tiganca imputita", ci in intimitatea conjugala, sub acoperisul propriei masini. C'etait le cri du coeur! Dumnezeu, care nu bate cu bata si are, potrivit Parintelui Rafail Noica, mult umor, a vrut sa le arate intelectualilor sustinatori ai lui Traian Basescu, ca nu este nici o diferenta intre d-sa si Corneliu Vadim Tudor, respectiv, Gigi Becali.
Sa nu ni se raspunda ca doar o data in viata, spre deosebire de profesionistii limbajului degradant, domnul Basescu a avut si el o iesire reprobabila, intrucat exista o zicala romaneasca concludenta: o data vede nasul... Intelectualii nostri de marca, sustinatori ai presedintelui Basescu, sunt la curent - nu ma indoiesc de asta - cu teoria lui Cuvier. Acestuia ii trebuia un singur os sa reconstituie un animal. Il au de acum, in expresia prezidentiala. Asa incat, Tiganiada domnului Traian Basescu nu este decat varful icerbergului.
Poate ca intelectualii pomeniti, in entuziasmul lor civic, in patosul pus pentru starpirea coruptiei, in oroarea pe care le-o provoaca oligarhii care inoata in aur si inghit caviar cu polonicul, n-au stiut cine este domnul Basescu pana duminica. Cand au aflat s-ar fi cuvenit sa se revolte, sa se indigneze, nu sa lege cateaua. Intamplarea a facut ca telefonul mobil buclucas sa apartina unei ziariste. Daca ar fi apartinut, prin absurd, unui estet, unui artist sau unui filozofsi domnul Basescu ar fi proferat expresia "filozof imputit" ce s-ar fi intamplat?!... Va garantez ca tot nimic, intrucat filozofii nostri stralucesc prin stoicism. Avem cele mai bune editii din Epictet si Marc Aureliu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.