CE BEM, CE MANCAM  
Producatorul Humusului analizat respecta in oarecare masura reteta traditionala a preparatului, insa ii adauga aditivi alimentari periculosi.

Ingredientele Humusului de la Vico Delicatess sunt: "Naut, tahina (pasta de susan), ulei de floarea-soarelui, ulei de masline, praf de usturoi, regulator de aciditate: acid citric (E 330), sare iodata, amidon modificat (E nespecificat, poate fi unul din E 1410, E 1412, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450), apa, conservanti: benzoat de sodiu 0,055 (E 211), sorbat de potasiu 0,05% (E 202)". Producatorul nu specifica valorile nutritionale.


ANALIZA. Humusul este un produs culinar traditional din bucataria arabeasca. Preparatul traditional original, in care nu se utilizeaza aditivi alimentari de sinteza (regulatori de aciditate, amidonuri modificate, conservanti chimici), ci numai pasta de naut si de susan, este unul sanatos, recomandat atat vegetarienilor, cat si celorlalti consumatori, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cel mai periculos aditiv folosit in acest produs este benzoatul de sodiu, care este considerat cancerigen in restul tarilor Uniunii Europene. Alte efecte adverse ale acestuia sunt provocarea de crize de astm si de urticarii. Pentru a nu se ajunge la situatii critice, doza zilnica admisa a fost limitata la 5 mg/kg corp.


CONCLUZIE. Din cauza utilizarii aditivilor alimentari de sinteza, produsul analizat nu poate fi comparat cu cel originar, si de aceea consumul frecvent nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, diabeticilor, obezilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli neurodegenerative, alergicilor si astmaticilor.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 021/318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru.