Proiectul "Henri Coanda" se afla din nou in impas. De data aceasta nu este vorba insa despre anumite revendicari de teren, asa cum a fost cazul lui Ion Radu Fotino. Principalul obstacol il reprezinta chiar autoritatile locale. Mai exact, indiferen
Proiectul "Henri Coanda" se afla din nou in impas. De data aceasta nu este vorba insa despre anumite revendicari de teren, asa cum a fost cazul lui Ion Radu Fotino. Principalul obstacol il reprezinta chiar autoritatile locale. Mai exact, indiferenta anumitor functionari publici, platiti din banii contribuabililor. Inclusiv din banii celor care au contractat un lot in cartierul ce trebuia ridicat deja de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Primaria Capitalei si Primaria Sectorului 1 isi arunca de la una la alta responsabilitatea pentru realizarea lucrarilor de construire a retelelor de apa, canalizare si drumuri in "Henri Coanda". Timp in care cei care sufera si pierd bani sunt viitorii locatari ai cartierul "Henri Coanda".
Cartierul "Henri Coanda", plasat pe raza Sectorului 1 al Capitalei (Baneasa) si pe cea a orasului Voluntari, ar fi trebuit sa fie finalizat de cativa ani. Lucru care insa nu s-a intamplat. Lucrarile au fost sistate in primul rand din cauza revendicarilor formulate de Ion Radu Fotino. Acest obstacol a fost totusi depasit, Ion Fotino fiind cercetat de catre procurori. Din acel moment lucrurile pareau ca vor intra pe fagasul normal. Si ca lucrarile la cartierul "Henri Coanda" vor fi accelerate pentru a se recupera timpul pierdut. Nu s-a intamplat asa. Ba dimpotriva. Proiectul de la marginea Bucurestiului a intrat din nou in impas. De data aceasta vinovate sunt autoritatile locale.
Astfel, dupa "solutionarea" cazului Fotino, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, a decis impreuna cu Primaria Capitalei, Primaria Sectorului 1, precum si cu companiile Distrigaz Sud si Electrica urgentarea lucrarilor pentru realizarea infrastructurii. Este vorba despre construirea retelelor de apa si canal, a drumurilor, precum si a celorlalte utilitati necesare unui cartier de locuinte. Initial acest lucru trebuia realizat de Primaria Sectorului 1 si Primaria Voluntari. Asta dupa ce fostul primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, se angajase sa realizeze retelele de apa si canalizare, iar Primaria Voluntari pe cele privind drumurile. Dupa venirea in functia de primar al Sectorului 1 a lui Andrei Chiliman, situatia s-a schimbat radical, edilul sustinand ca nu poate realiza acele investitii intrucat nu are fondurile necesare. Cel care si-a luat in cele din urma angajamentul pentru realizarea lucrarilor a fost primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.
Hotararea Consiliului
In aceste conditii, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat la data 01.06.2006 Hotararea nr. 145 privind realizarea retelelor de utilitati publice din cartierul "Henri Coanda". Astfel, potrivit articolului 1 al Hotararii "se aproba indicatorii tehnico-economici pentru investitia "Realizarea retelelor publice de alimentare cu apa si canalizare, precum si a drumurilor aferente ansamblului de locuinte Henri Coanda, Sectorul 1 in conformitate cu anexa care face parte integranta din prezenta hotarare". La articolul 2 al aceleiasi decizii se preciza faptul ca "finantarea investitiei se va face din alocatii de la bugetul local, credite interne/externe in conditiile asigurarii fondurilor necesare investitiei si a respectarii clauzei 20 din Contractul de Concesiune a serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare din municipiul Bucuresti privind nivelele de servicii si a clauzei 5.2 din Anexa IV a Caietului de Sarcini privind tariful". La articolul 3 se stipuleaza, cat se poate de clar, ca "directiile de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari". De asemenea, conform anexei Hotararii nr. 145 valoarea investitiei, derulata pe parcursul a doi ani, era de 59.088.132,04 RON. Deci aproape 60 de milioane de lei noi.
Tinand cont de decizia Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Directia Utilitati Publice a Primariei Capitalei a inclus in planurile sale proiectul de realizare a retelelor de apa, canalizare si drumuri in "Henri Coanda". Astfel, pe pagina de Internet a Primariei Capitalei, la sectiunea "Proiectele Primariei Municipiului Bucuresti", la punctul 12, figureaza proiectul "Alimetare cu apa, canalizare, si drumuri in ansamblul de locuinte Henri Coanda - executie". Potrivit Directiei Utilitati Publice, lucrarile trebuiau sa inceapa in anul 2006, urmand sa fie finalizate in anul 2008.
Blocaj la Primaria Capitalei
Nici pana in momentul de fata proiectul nu a fost pus in aplicare. Mai grav este ca aceste lucrari nu par sa inceapa prea curand. Asta din cauza anumitor functionari ai Primariei Capitalei.
Asa cum spuneam, proiectul de realizare a investitiilor in infrastructura a fost aprobat de Directia Utilitati Publice a Primariei Capitalei. El a fost insa eliminat, la scurt timp, de catre o alta directie din cadrul aceleiasi institutii. Este vorba despre Directia de Buget, condusa de Dumitru Buzduga. Acesta a scos din proiectul de buget investitiile aprobate de Directia Utilitati Publice, in urma Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, invocand inexistenta unui acord intre Primaria Capitalei, Primaria Sectorului 1 si Primaria Voluntari.
Contactat de ZIUA, Dumitru Buzduga a negat, pentru inceput, acest aspect, precizand ca nu el este cel care a decis blocarea lucrarilor. "Nu stiu cine v-a spus asa ceva. Vorbiti la Directia de Utilitati Publice", ne-a declarat Dumitru Buzduga.
Andrei Chiliman spune ca nu are bani
ZIUA a stat de vorba si cu primarul Sectorui 1, Andrei Chiliman.
Acesta ne-a declarat ca lucrarile la retelele de apa, canalizare si drumuri in cartierul "Henri Coanda" trebuie sa fie realizate de catre Primaria Generala, in urma angajamentului luat de Adriean Videanu. "Domnul primar Adriean Videanu si-a luat angajamentul sa faca aceste lucrari. Eu i-am spus ca nu am bani de asemenea investitii. A ramas ca Primaria Capitalei sa le faca. Nu eu mi-am luat angajamentul. Eu nu am prevazuta aceasta lucrare. Daca domnul Buzduga nu stie de angajamentul domnului Videanu, atunci inseamna ca este o problema interna. Nu este problema mea. Domnul Adriean Videanu a spus ca el se va ocupa de acest proiect", ne-a spus Andrei Chiliman (foto).
ZIUA a incercat sa stea de vorba si cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pentru a afla punctul de vedere al acestuia. Din pacate, cel care se ocupa de destinele Bucurestiului si iata din cate se pare si de cele ale cartierului "Henri Coanda" nu a putut fi contactat.
Vinovatul Buzduga
Am urmat intocmai sfatul sefului de Buget al Primariei Capitalei, adresandu-ne Directiei Utilitati Publice. Stupoare insa, am primit un raspuns din care reiese ca vinovat de noul blocaj din Henri Coanda este chiar Dumitru Buzduga.
"Este trecut in proiectele noastre (n.r. - realizarea investitiilor din Henri Coanda), dar Directia de Buget s-a opus. Ni s-a spus ca acel cartier este in raza Sectorului 1, iar cea care incaseaza toate darile si impozitele de la cei care ar urma sa stea acolo este Primaria Sectorului 1. Atunci sa se faca o hartie prin care toate impozitele si taxele sa treaca la Primaria Capitalei. Urmeaza sa se inteleaga intre ei si o sa se dea drumul la lucrari", ne-a declarat Alexandru Zaharia, sef serviciu in cadrul Directiei Utilitati Publice. Incercand totusi sa aflam cu exactitate cum stau lucrurile, l-am contactat din nou pe Dumitru Buzduga, reproducandu-i raspunsul primit din partea colegului sau. Moment in care seful de la Buget a recunoscut practic, ca el a fost cel care s-a opus realizarii lucrarilor de la "Henri Coanda". "Pentru buget se fac multe propuneri. Primaria Sectorului 1 insa trebuie sa se ocupe de lucrari. Potrivit Legii ANL, terenurile se administreaza de Consiliile Locale, deci de cele ale sectoarelor. Trebuie sa fie o forma, nu stiu cum, sa faca cele doua autoritati locale sa se inteleaga intre ele. Trebuie sa fie o intelegere. Sectoarele trebuie sa se ocupe de aceasta problema", a mentionat Buzduga.
Popescu il confirma pe Chiliman
Presedintele Agentiei Nationale pentru Locuinte sustine ca situatia s-ar putea clarifica la sfarsitul acestei luni, atunci cand vor avea loc mai multe discutii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. "Sunt o serie de discutii cu Primaria Capitalei. A existat o conventie semnata de fostul primar Vasile Gherasim in care se preciza ca Primaria Sectorului 1 va realiza lucrarile de apa si canal, iar Ilfovul cele pentru drumuri. Chiliman insa nu a mai recunoscut acea conventie si a zis ca el nu are bani sa faca investitia. Videanu a fost de acord sa o preia, spunand ca Primaria Capitalei are forta necesara. De atunci ne-am blocat la niste hotarari. Speram sa introducem aceasta problema in Consiliul care va avea loc pe 31 mai", ne-a spus Gheorghe Popescu (foto).
Primele locuinte, in 2008
Pe de alta parte, trebuie spus ca in momentul de fata se lucreaza la aproximativ 620 de locuinte din cele 1120 care ar trebui sa se ridice in cartierul ANL "Henri Coanda". "Unele vor fi date in folosinta in 2008, altele in 2009", sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Locuinte. Asta desigur daca nu intervin alte probleme si proiectul se blocheaza din nou. Interesant este de vazut insa ce vor face viitorii locatari din "Henri Coanda" in conditiile in care lucrarile pentru realizarea retelelor de apa, canalizare si drumuri nu se vor finaliza la data terminarii caselor. Cum se va putea locui in atat de intens mediatizatul cartier de la marginea Bucurestiului? Un cartier care pana in prezent s-a dovedit a fi doar o imensa teapa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.