Minerii de la Societatea Lignitului se vor intilni astazi cu ministrul Economiei pentru a discuta revendicarile.

15.000 de mineri de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si muncitori de la Complexurile Energetice Turceni si Rovinari au intrat ieri-dimineata in greva generala. Protestatarii solicita elaborarea Strategiei Energetice Nationale, dezbaterea publica a acesteia si aprobarea ei prin lege. De asemenea, sindicalistii cer stoparea trecerii complexurilor energetice la AVAS, de teama ca acestea vor fi privatizate si ei isi vor pierde locurile de munca.

Liderul minerilor din Oltenia, Marin Condescu, spune ca nu vor inceta actiunea de protest pina cind factorii de raspundere din Guvern nu se vor aseza la masa tratativelor si nu vor gasi solutii viabile pentru sistemul energetic. El a mai precizat ca, la ora actuala, complexurile energetice functioneaza la o treime din capacitate, conform legii. Directorul gene-ral de la mina Motru, Vasile Cretan, ne-a precizat ca in fiecare zi in Motru pierderile sint de 150.000 de tone de carbune, dar oamenii sint la munca. Reprezentantii celor doua complexuri energetice, Turceni si Rovinari, au anuntat ca pagubele materiale ce vor fi generate de fiecare zi de greva pot fi estimate la nivelul zecilor de milioane de lei. Conducerea SNLO a precizat, in schimb, ca societatea nu va fi afectata foarte mult, deoarece are suficiente stocuri de lignit pentru livrare catre termocentrale.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca greva minerilor si energeticienilor din Oltenia este determinata de un motiv nefiresc si fortat. Totusi, premierul a mai precizat ca ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, este disponibil pentru o discutie privind lista de revendicari, care va avea loc in aceasta dimineata. Potrivit MEDIAFAX, ministrul Economiei declara ieri-dimineata ca ministerul nu a primit revendicari scrise de la grevistii din complexurile energetice si a spus ca nu intelege de ce greva trebuie sa fie pe termen nelimitat.

Directorul general al Patronatului Minier PATROMIN, Toni Mihail Grebla, a spus ieri ca, in opinia sa, „privatizarea producerii de energie este o mare prostie. Cred ca investitorilor straini, oricare ar fi ei, trebuie sa le dam posibilitatea sa ridice capacitati noi. Repet, in Europa, in materie de energie, nu se ia nici o decizie majora, ci se evalueaza lucrurile. Preturile la gaze si petrol, siguranta alimentarii cu gaze de la rusi, forma de proprietate a unor entitati de productie nu sint importante in perioada actuala. Si noi, si sindicatele avem mai multe propuneri cu privire la solutii in ceea ce priveste soarta sistemului energetic romanesc. Regret sa constat ca tendinta guvernantilor nu este cea mai potrivita, sesizam cu totii o anumita aroganta in modul in care trateaza aceasta problema vitala pentru economia romaneasca". Specialistii din minerit si energie din Gorj spun ca privatizarea complexurilor trebuie aminata pina la realizarea unei strategii energetice viabile.

Minerii din Valea Jiului s-au declarat solidari cu cei din Oltenia. In citeva zile, conflictul de munca ar putea fi declansat si in bazinul carbonifer al Vaii Jiului, a avertizat presedintele Uniunii Sindicatelor Mine-Energie Valea Jiului, Adrian Jurca. „Strategia energetica a actualului Guvern se va termina in 2010, fara a ne oferi perspective in acest domeniu de activitate. Din 2010, minele fiabile se vor privatiza, iar subventiile vor fi stopate", a declarat Jurca.

Lista completa a revendicarilor minerilor din Oltenia, pe www.cotidianul.ro/select